Wie is jouw interne klant?
Wie is jouw interne klant?
/ Geschreven door Ruth Kremer
Wie is jouw interne klant?

Organisaties, (sales) afdelingen en functies kunnen soms best ingewikkeld zijn. Tijdens je studie en stages heb je er al van mogen proeven. Als Sales Talent ben je vanzelfsprekend volop in gesprek met prospects en klanten. Een valkuil van een vol agenda is vergeten contact te onderhouden met de ondersteunde afdeling(en) van jouw organisatie. De interne klant is een belangrijk onderdeel dat je niet mag onderschatten in jouw functie en succes als Sales Talent.

Als jij de samenwerking met jouw interne klant niet op de juiste manier management, dan kan dit leiden tot ontevreden klanten. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van een product of dienst welke je na contact met de productie helemaal niet binnen de afgesproken tijd kunt leveren aan je klant. Dit soort zaken dien jij vooraf te weten! Realiseer je dat afdelingen elkaar diensten leveren die van belang zijn om de afspraken met jouw  klant na te komen.

Tips om je interne klant niet uit het oog te verliezen:

  • Netwerk extern én intern;
  • Zorg voor duidelijke afspraken onderling;
  • Maak tijd voor social talk met collega’s zodat je weet wat er speelt;
  • Maak tijd voor meetings met andere afdelingen en signaleer kansen en bedreigingen;
  • Maak geen assumpties over bijvoorbeeld levertijden. Weet waar je over spreekt;
  • Houdt de interne klant vooraf (!) op de hoogte van de momenten waarop deals kunnen worden geclosed en wat de afspraken in de offerte(s) zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *