‘We vinden het leuk om jongeren een kans te geven!’
‘We vinden het leuk om jongeren een kans te geven!’
/ Geschreven door Ruth Kremer
‘We vinden het leuk om jongeren een kans te geven!’

Bron: Stadskrant Alkmaar, 02 december 2015

Voor de rubriek Alkmaar Onderneemt gaan burgemeester en wethouders op pad om van ondernemers te horen hoe zij het ondernemen in Alkmaar ervaren. Wat gaat goed en wat kan beter? Deze keer is wethouder Pieter Dijkman (VVD) aan de beurt, met in zijn portefeuille onder meer Emancipatie. Zijn oog viel op Marie-José van den Kommer, mede-eigenaar van Racktime, een bedrijf dat gespecialiseerd is in FieldCare.

‘Vrouwelijke ondernemers zijn een minderheid. Jij bent ondernemer en in die rol wellicht een inspiratie voor andere vrouwen, ‘zo meent wethouder Pieter Dijkman. Zodra je bij Racktime binnenstapt, valt direct op hoe ruim en licht het pand is. Nergens staan standaard bureaus maar stoere houten tafels, overal kleurige schilderijen, opvallende kunst en er heerst een ontspannen sfeer.

Drie in een

‘Wat houdt FieldCare eigenlijk in?’ valt wethouder Dijkman met de deur in huis. Marie-José heet de wethouder welkom en vertelt iets over haar achtergrond en het ondernemen zit haar in het bloed, zo blijkt. Tot haar 25e nog in loondienst, daarna samen met haar partner eigenaar van Racktime: ‘Eigenlijk zijn het drie bedrijven onder één dak,’ legt ze uit. ‘Racktime, CatchYourTalent en URD Solutions. Wij helpen grote merken van marketing naar sales. Bij CatchYourTalent werven we sales talent en richten ons daarbij op WO- en HBO-studenten om ze reeds tijdens hun studie te trainen op het gebied van sales en ze tegelijkertijd relevante werkervaring te bieden. Bij URD Solutions ontwikkelen wij online marketing platformen voor bijvoorbeeld Pathé en FEBO. Bij Racktime ondersteunen we grote merken om meer doorverkoop te realiseren in retail voor merken zoals Intel, Huawei en Sony. Bij onze bedrijven werken vooral jonge mensen: de gemiddelde leeftijd is 30 jaar. Ook hebben wij plek voor jongeren met wat meer afstand tot de arbeidsmarkt.

Constante groei

Het bedrijf bestaat dus al langere tijd bestaat. Partner en mede-eigenaar Hans Knipscheer startte er ooit in loondienst, totdat ze samen besloten om de aandelen over te nemen. Aangezien beiden uit deze regio komen, is het bedrijf al zo’n jaar of 10 in Alkmaar gevestigd. De 60 vaste werknemers komen eveneens uit Alkmaar en omgeving; de ca 250 studenten uit het hele land. Racktime groeit ieder jaar nog zo’n 10 à 15% en is financieel gezond.

Happy culture

Wethouder Dijkman vraagt naar de keus voor jongeren. Marie José: ‘We vinden het leuk om jongeren een kans te geven en ze krijgen dan ook veel verantwoordelijkheid. Dat het werkt, blijkt uit de cijfers. En bleek ook toen we eerder dit jaar op huwelijksreis gingen. We zijn in bijna twee maanden geen enkele keer gestoord!’ ‘Dan is de bedrijfscultuur heel goed’ concludeert Dijkman. Marie José beaamt dit. ‘Om dat te bereiken bedachten we ook ‘Happy Culture’. Uitgangspunt is dat je de meeste uren doorbrengt op je werk en dat je daar dus met plezier naar toe moet gaan. We vroegen iedereen naar wat ze koesteren en wat beter zou kunnen en vervolgens wat ze daar dan aan gingen doen. Dit bleek voor velen een eye-opener, iedereen heeft zijn bijdrage om plezier op het werk te vergroten; de cultuur dat ben jij. In de praktijk levert dit elke keer weer heel veel leuke initiatieven op..’

Ondernemersklimaat

Pieter Dijkman: ‘Als een soort logisch vervolg op Happy Culture…hoe ervaar jij het ondernemen in Alkmaar en heb je suggesties hoe het beter kan?’ Marie-José lacht en geeft aan dat zij het ondernemersklimaat prima vindt. Ze is lid van het bestuur van de Bedrijvenvereniging Boekelermeer om betrokkenheid met de regio te hebben. Daar organiseert zij regelmatig bijeenkomsten om elkaar te leren kennen, te inspireren en kennis te delen. Ook vanuit het gemeentehuis wordt regelmatig gevraagd ergens over mee te denken. ‘We wachten alleen nog met smart op de nieuwe afslag A9. Het wordt best drukker op het bedrijventerrein èn dan zitten we ook weer vooraan in plaats van nu achteraan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *