Een MOOC (Massive Open Online Course)is een cursus of module die online toegankelijk is voor grote groepen en verspreid wordt via het web. Deelnemers zijn niet locatie gebonden en kunnen op die manier stof van verschillende Universiteiten over de hele wereld tot zich nemen. Vaak is een course opgebouwd uit verschillende blokken, die verspreid over meerdere weken worden aangeboden. Helaas is de waarde hiervan op de arbeidsmarkt op het moment nog nihil, echter het is wel degelijk een goede investering in jezelf! Pro-actief extra kennis opdoen zegt wat over je leergierigheid en doorzettingsvermogen.
Het aanbod van online leerstof neemt een toevlucht. Deze vorm van leren wordt door toonaangevende universiteiten omarmd. Ontstaan in Amerika, maar ook opgepakt in Europa en zelfs Nederland. Sinds kort biedt de Universtiteit van Amsterdam een Cursus Introuction to Communication Science aan; de online cursus op het gebied van communicatie wereldwijd.
Het cursus aanbod is online en kent verschillende vormen. Zo wordt stof afwisselend aangeboden als gesproken tekst, filmpjes, animaties, aanverwante artikelen en/of een forum om kennis uit te wisselen met mede studenten. Vaak is er ook een mogelijkheid om na afloop de opgedane kennis te toetsen door middel van een examen. Het halen van het examen kan leiden tot studiepunten (in Amerika), credits of een certificaat.
MOOC’s worden onder meer aangeboden door vooraanstaande Universiteiten over de hele wereld. En worden verspreid via een aantal platforms:
- Coursera
https://www.coursera.org
Coursera is de grootste aanbieder en heeft lesstof van o.a. Universiteit van Leiden, Yale, Vanderbilt, Pennsylvania State University
- EdX
https://www.edx.org
Met een aanbod van Harvard, Massachusetts Institute of Technology, Berckeley & TU Delft
- Udacity
Is ontstaan vanuit de Standford University met als eerste aanbod : Introduction to Artificial Intelligence.
https://www.udacity.com/course/cs271
- iTunes U
Er zijn verschillende applicaties te downloaden in de app store waar je een breed aanbod van zowel gratis als betaalde cursussen kunt volgen. Op dit platform zijn o.a de Open Universiteit, Yale, Harvard, maar ook niet academische instellingen aangesloten.
Google op MOOC en er gaat een wereld voor je open! Wellicht past de MOOC “Inspiring Leadership through Emotional Intelligence” van de Case Western Reserve University bij jouw leerdoelen van dit moment?
Reacties op "Volg kosteloos een MOOC bij een Universiteit naar keuze!"
Informatief artikel over een geweldige ontwikkeling, ik ga ermee aan de slag!