Verkoper, je bent maar een radertje in het geheel
Verkoper, je bent maar een radertje in het geheel
/ Geschreven door Ruth Kremer
Verkoper, je bent maar een radertje in het geheel

In Elsevier las ik een interview met Hoogleraar hematologie Peter Huijgens (64)  met een prachtige visie die naadloos aansluit op ons thema ‘de interne klant’. Eén van de vele dingen die Huijgens heeft geleerd, is dat je ‘met huid en haar’ in een omgeving vastzit. Iemand die een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in het verbeteren van overlevingskansen van mensen met acute leukemie (van 5% naar boven de 50%), geeft aan dat hij slechts een radertje is in het geheel. Bescheidenheid ten top. Wat kunnen wij hiervan leren vanuit Sales?

Veel traditionele verkopers hebben een groot ego en een gebrek aan bescheidenheid en nederigheid. Zij zien zichzelf als degenen die het geld binnenbrengt en de rest van het bedrijf geeft het uit! Het nieuwe verkopen gaat echter over een teamsport. Nederigheid, bescheidenheid en samenwerken zijn elementen die een goede verkoper beter maken.

Professor Peter Huijgens heeft samenwerken en overleg altijd voorgestaan. Zijn afscheidsrede heet dan ook: Veel klein, maakt groot!

“Zonder omgeving werkt het niet. Dat heet ook bescheidenheid. Ik weet dat je zomaar kunt omvallen. In leven, en ik belangrijk zijn. Die wetenschap zit in het merg van mijn botten. Ik heb de afgelopen veertig jaar belangrijke mensen op hun bek zien gaan omdat ze zich te weinig realiseerden dat ze maar een radertje in het geheel zijn.”

Een mooie overdenking voor alle verkopers die beter willen zijn dan de massa. Verkopen doe je niet alleen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *