Sales talent Youssef: Succesvol zijn in verkoop? Maak een verschil!
Sales talent Youssef: Succesvol zijn in verkoop? Maak een verschil!
/ Geschreven door Ruth Kremer
Sales talent Youssef: Succesvol zijn in verkoop? Maak een verschil!

Met de ambitie om in 5 jaar een Top Account Manager te worden startte Youssef el Abassi (23) in 2013 met de Masterclass Sales & Account Management. Die ambitie werd een drijfveer en Youssef werd een van de beste Masterclass Talenten waardoor hij een verschil heeft gemaakt in de Sales wereld. De carrière van Youssef loopt als een trein, hij is nu Retail Channel Representative voor Intel. Een interview over zijn succesverhaal.

Youssef: “Om succesvol te zijn, is flexibiliteit, ambitie en inzet ontzettend belangrijk. Daarnaast is zelfontwikkeling heel erg belangrijk. Ik wil bijvoorbeeld altijd beter worden dan ik al ben. Jezelf onderscheiden als verkoper, zo maak je een verschil. Ik ben daar altijd heel erg bezig mee geweest en ik ben er trots op dat het mij is gelukt.

Het is niet vanzelfsprekend dat je jezelf kunt onderscheiden. Je hebt bepaalde kwaliteiten nodig. Zo is het schakelen met verschillende type mensen er één van. Je komt op de werkvloer allerlei type mensen tegen: klant, verkoper, manager en ga zo maar door. Ik heb door het schakelen met verschillende type mensen meer mensenkennis gekregen waardoor ik de mensen beter begrijp en zij mij ook. Ik luister naar de mensen en daarna anticipeer ik op het probleem. Verkoop is in mijn visie niet roepen wat jij aanbiedt maar luisteren naar de klant. Hierbij is het van belang dat de juiste vragen worden gesteld en dat je goed doorvraagt. Je biedt de klant daarna een oplossing, geen product.

De juiste oplossing
Het is de kunst om een ideale balans zien te vinden in de belangen van het merk en die van je klant. Enerzijds wil je veel verkopen en anderzijds klantbelang voorop stellen. Het belangrijkste in ieder geval is dat je proactief bent en een oplossing biedt. Een klant ontevreden de deur uitsturen is geen oplossing.

Soms is de oplossing geen product. Er zijn altijd klanten die willen nadenken over een aankoop. Dan probeer ik te vragen waar de klant aan twijfelt en te achterhalen wat het apparaat wel moet hebben wil hij/zij niet meer twijfelen. Wil de klant er over nadenken, dan moet die ruimte er zijn en dan vind ik het verkoopgesprek in ieder geval niet voor niets geweest. Klanten vinden het fijn dat er naar ze wordt geluisterd en ik merk dat ze later terugkomen om een aankoop te doen.

Fouten die verkopers maken
Veel verkopers praten maar door en door. Ik heb zelfs verkopers gezien die continu een flesje water bij de hand hadden tegen de droge mond. Je moet in feite altijd de klant laten praten, daar moet je informatie uit halen en op inspelen. Veel verkopers promoten een product zonder daadwerkelijk te weten waar de klant naar op zoek is. Misschien zit de klant wel helemaal niet te wachten op een product met honderden specificaties maar een simpel, gebruiksvriendelijk product.

Door empathisch vermogen, luisteren en zelfontwikkeling kun je een verschil maken. Ik vraag bijvoorbeeld altijd om feedback, op allerlei niveaus. Ik wil altijd buiten mijn comfort zone stappen omdat ik zelfontwikkeling heel belangrijk vindt. Als je bereid bent uitdagingen aan te gaan en die uitdagingen weet om te zetten in successen weet ik zeker dat jij ook een verschil kan maken.”

Reacties op "Sales talent Youssef: Succesvol zijn in verkoop? Maak een verschil!"

 • Danielle Zijlstra schreef op 21 juli 2014

  Hoi Chris,

  Dank voor je enthousiaste reactie! Leuk om te lezen dat het verhaal van Youssef je inspireert. Veel succes en plezier gewenst in het Sales vak en jouw carrière!

  Wij geven regelmatig Sales workshops. Wanneer je interesse hebt kun jij (en/of je commerciële vrienden) je inschrijven! Hou de site scherp in de gaten, binnenkort worden de evenementen ge-update!

  Groeten,
  Danielle Zijlstra

  CatchYourTalent

 • Youssef el Abbassi schreef op 21 juli 2014

  Beste Chris,

  Bedankt voor de mooie, pakkende en je voldoening opwekkende reactie. Ik ben blij om te lezen dat je mijn verhaal met een aantal vrienden hebt gedeeld!

  Ik ben ervan overtuigd dat je dezelfde successen zal behalen als je de klant altijd centraal stelt. Door middel van actief luisteren, doorvragen, begrijpen, begrepen worden en een oplossing aanbieden kan elke verkoper succesvol zijn. Nogmaals bedankt voor het delen van deze gedachtegoed.

  Veel succes!

  Groet,

  Youssef el Abbassi

 • Chris Isaak schreef op 18 juli 2014

  Hee Youssef el Abassi,

  Wat boeiend geschreven en herkenbaar in de praktijk.
  Ik heb dit verhaal meteen even gedeeld met een aantal commerciële vrienden van mij.

  Leuk om een leeftijds genoot te zien, die precies dezelfde gedachtegang heeft en op deze manier in het leven staat. Super dat je nu al successen weet te realiseren in jouw vakgebied.

  Ik heb met bewondering jouw verhaal gelezen en hoop snel dezelfde successen te realiseren.

  Keep up the good work!

  Met vriendelijke groet,

  Chris Isaak
  http://www.chris-isaak.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *