Sales Talent Eva: Luister naar je hart
Sales Talent Eva: Luister naar je hart
/ Geschreven door Ruth Kremer
Sales Talent Eva: Luister naar je hart

Eva vertelt over haar ontwikkeling en ervaring tijdens haar periode in de Masterclass Sales & Account Management;

“In deze blog wil ik, Eva, jou als lezer meegeven waarom het belangrijk is om altijd naar je hart te luisteren en nooit op te geven. Uiteindelijk worden moed en doorzettingsvermogen altijd beloond. Ik ben hier het levende bewijs van.

Ruim vijf jaar lang heb ik een wetenschappelijke opleiding in voeding en onderzoek gevolgd. Na mijn afstuderen ging ik verder in het onderzoek, ik werkte als projectmanager bij een marktonderzoeksbureau. Ik voelde na een paar weken al dat ik hier niet helemaal lekker zat. Ik zat mijn dag uit en mijn humeur was op vrijdagmiddag stukken beter dan op maandagochtend. Na negen maanden ben ik gestopt met mijn functie als projectmanager. Er moest vast iets meer zijn dan dit. Ik schreef me in voor de selectie rondes voor de Masterclass Sales & Account Management.

 • Selectie

Tijdens de selectierondes brak het zweet me meerdere malen uit. Voor een onbekende groep mensen een pitch geven? Dat had ik nooit gedaan, zou ik dat wel kunnen?  Na een paar gesprekken en rollenspellen bleek dat ik door de selectie gekomen was. Zo slecht was het dus niet. Een jaar lang keihard ontwikkelen op zowel zakelijk vlak als persoonlijk vlak lag voor me. Best wel eng, maar het gevoel dat ik hier op mijn plek zat voerde de boventoon.

 • Ontwikkeling

Tijdens de masterclass heb ik veel geleerd over het sales vak. Deze kennis heb ik tijdens 300 stage uren in de praktijk mogen brengen. Hier heb ik ongelooflijk veel geleerd. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om je goed voor te bereiden, hoe belangrijk een goede planning is, op welke manier je een klant benadert, hoe jezelf overkomt op een klant, om overtuigingskracht en empathie te tonen. Daarnaast heb ik op persoonlijk vlak ook een ontzettende groei doorgemaakt. Door de masterclass weet ik beter waar ik voldoening uithaal en waar mijn talenten liggen. Ik kan goed onder woorden brengen wie ik ben en wat mijn sterke punten zijn. Daarnaast heb ik geleerd om mij kwetsbaar op te stellen. Ik heb dit vooral geleerd door meerdere malen keihard tegen de lamp te lopen. Van fouten (en daarna uitgebreide feedback) leer je echt het aller meest!

 • Praktijkervaring

De eerste praktijkuren bij Racktime weet ik nog als de dag van gisteren. Een merchandising project van Sony. Die ochtend haalde ik een auto op en vertrok ik richting Badhoevedorp. Een rit waarbij het zweet me op de rug stond en ik mijn hart voelde bonken in mijn keel. Ik had nog nooit eerder zo’n lange rit gemaakt in de auto, ik had echt te weinig rijervaring. Toen ik de rit ter nauwer nood overleefd had begon het echte werk pas. We kregen een (voor mijn gevoel) veel te korte training. Ik had eigenlijk nog wel 3000 vragen maar durfde deze niet allemaal te stellen. Met twee grote dozen vertrok in vanuit Badhoevedorp. Met grote onzekerheid bezocht ik de adressen. Die dag was ik aan het werk als “een kip zonder kop”. Na twee dagen bleek dat er van alles mis gegaan was. Ik voelde me ontzettend rot. Samen met een projectmanager van Racktime heb ik de dagen geëvalueerd. Door haar heb ik doen inzien dat het echt belangrijk is om vragen te stellen en om aan te geven dat je iets ontzettend eng vind. Kwetsbaar opstellen dus! Iets dat destijds nog ontbrak in mijn woordenboek. Vanaf dat moment heb ik hier keihard aan gewerkt. In februari werd dit harde werken beloond, ik werd gevraagd voor een langdurig project voor Sony. Maar de grootste beloning moest toen nog komen…

 • Resultaat

Nog geen twee weken na het in ontvangst nemen van mijn certificaat, tekende ik een contract bij Tracé. Ik ga vanaf 25 augustus aan de slag als Sales Consultant op het gebied van elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Mijn taak is om de juiste match te maken tussen professional  en opdrachtgever. Een perfecte combinatie van werken met mensen, het commerciële en mijn voorliefde voor de bèta richting.

Ik heb het idee dat ik de goede keuze heb gemaakt. Afgelopen jaar was best heel erg pittig, maar uiteindelijk ben ik trots op mezelf. Ik heb de ballen getoond om door te zetten en om naar mijn hart te blijven luisteren.”

Reacties op "Sales Talent Eva: Luister naar je hart"

 • Danielle Zijlstra schreef op 8 oktober 2014

  Leuk om jullie beide reacties te lezen Maurice en Eva!

 • Eva Hebing schreef op 8 oktober 2014

  Bedankt voor jouw reactie Maurice. Nu ik er bijna zeven weken op heb zitten bij TRACÉ, heb ik nog steeds het idee dat dit de juiste keuze is. Dat naar mijn hart luisteren blijf ik dus zeker doen!

 • Maurice Smulders schreef op 8 oktober 2014

  Een mooi en inspirerend verhaal Eva! Ik lees dat je een sterke groei doorgemaakt hebt en dat je gestructureerd werkt. Je manier van schrijven verraad deze essentiële eigenschap al! Blijf naar je hart luisteren en veel succes bij Tracé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *