Hoe je als starter relevante werkervaring kunt aantonen
Hoe je als starter relevante werkervaring kunt aantonen
/ Geschreven door Ruth Kremer
Hoe je als starter relevante werkervaring kunt aantonen

Wat wordt er anno 2014 gevraagd van een startende accountmanager? Het blijkt dat bedrijven er een interessante, maar ook een ietwat bijzondere verwachting op na houden. Als starter in de sales wordt er namelijk behoorlijk wat ervaring van je gevraagd.

Net als in 2011 hebben wij recent 100 vacatures bekeken, om na te gaan welke competenties het meest gevraagd worden in vacatures voor junior accountmanager. De conclusie is, dat bedrijven op zoek zijn naar toppers. Deze toppers hebben de benodigde kennis en een rugzak met ervaring. Ervaring wordt namelijk in maar liefst 70% van de vacatures gevraagd. Een duidelijk kenmerk van een arbeidsmarkt waarin bedrijven het voor het kiezen hebben.

Gevraagde ervaring in vacatures voor junior accountmanager:

Hoewel de arbeidsmarkt op dit moment uit veel werkzoekenden bestaat, spreken wij steeds vaker bedrijven die maar niet de juiste sales persoon kunnen vinden. Dit heeft onder andere te maken met het gebrek aan een passie voor sales en het gebrek aan basiskennis die verwacht wordt van een startende junior accountmanager. Starters die direct van hun opleiding komen, missen deze kennis. In deze context gebruiken bedrijven ervaring als bewijsstuk, om na te gaan of de kandidaat een daadwerkelijke passie heeft voor sales. Betekent dit dan dat starters niet meer aan een baan komen? Zeker niet! Om ervaring aan te tonen, kun je putten uit jouw bijbaantjes. Een bijbaan in een supermarkt is hier een goed voorbeeld van.

Supermarktervaring vs. sales

Je vraagt je wellicht af wat werken in een supermarkt met sales te maken heeft? Tijdens het werk wat je hebt verricht in de supermarkt, heb je verscheidene ervaringen op gedaan. Voorbeelden die je zou kunnen noemen in een sollicitatiegesprek zijn:

  •    “Ik stap actief op klanten af als ik zie dat zij iets zoeken”;
  •  “Ik heb de gewoonte om ongevraagd alle schappen op en top bij te houden”;
  •   “Ik heb verschillende klanten met klachten gehad, die vervolgens tevreden de winkel verlieten”.
  •  “Ik heb de klanten altijd gedegen antwoorden kunnen geven op vragen die zij hadden”.

Op die manier laat je zien dat je de klant centraal stelt, dat je het leuk vindt om de klant te helpen en dat je de klant proactief benadert. Een voorbeeld van ervaringen die je hebt verkregen uit een enkel bijbaantje in de supermarkt! Welke ervaringen heb je nog meer opgedaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *