Goed of fout: “Mijn curriculum vitae vind u in de bijlage”
"Feedback is the breakfast of champions"
Ken Blanchard
Goed of fout: “Mijn curriculum vitae vind u in de bijlage”
/ Geschreven door Ruth Kremer
Goed of fout: “Mijn curriculum vitae vind u in de bijlage”

Foutloos of niet? Taal,- en spelfouten, wie maakt ze niet? Vooral sollicitatiebrieven en Cv’s staan er bomvol mee. Onze gratis CV check gaf daar helaas ook bevestiging in. Vandaar ook even een kleine follow-up. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat taal,- en spelfouten een negatief effect hebben op de geloofwaardigheid. Maar hoe vaak word je niet geconfronteerd met: “Beste meneer” of het bekende “Mijn curriculum vitae vind u in de bijlage” bij zakelijke voorstellen of motivatiebrieven? Duidelijk not done. Hoog tijd om dat eens aan te pakken…

  1. D en T

    “In deze brief biedt ik u ….”Spelfout

    Herken jij de taalfout? Voor taalgevoelige mensen zijn d/t fouten de grootste ergernis, terwijl het gebruik ervan vrij eenvoudig is. Door het werkwoord ‘spelen’ of ‘lopen’ te gebruiken kun je horen welke uitgang vereist wordt.

    Wanneer je in plaats van het werkwoord ‘bieden’ het werkwoord ‘lopen’ invult ontstaat de zin: “In deze brief loop ik ….”. Doordat het werkwoord lopen in deze zin zonder een t geschreven wordt, krijgt het werkwoord ‘bieden’ geen t. Je schrijft in dit geval: “In deze brief bied ik u…”

    Voor een voltooid deelwoord geldt: eindigt de stam van het werkwoord op een t, k, f, s, ch of p dan wordt het voltooid deelwoord met een t geschreven. In alle andere gevallen met een d.

  2. Over ‘ALS’ en ‘DAN’

    Na een vergrotende trap of een verschil gebruik je ‘dan’: “Jouw omzet is groter DAN die van mij.”

    ‘Als’ gebruik je bij een gelijkwaardige uitdrukking: “Het aantal gesprekken is even groot ALS het aantal leads.”

  3. Plaats van de komma

    Bijzinnen plaatsen we tussen komma’s. Deze bijzinnen zeggen iets over het zelfstandig naamwoord of de daaropvolgende woordgroep.

    Voorbeeld: “Mijn collega, en tevens directeur, heeft de deal binnengehaald.”

    Essentieel is dat deze bijzin kan worden weggelaten. Als dit niet het geval is wordt deze woordgroep niet tussen komma’s geplaatst. Ook voor woorden als hoewel, omdat, want, terwijl etc. en tussen twee werkwoordsvormen wordt een komma geplaatst: “Het resultaat dat jij behaalt, is van hoge kwaliteit.”
    Voor het voegwoord ‘dat’ wordt geen komma geplaatst.

  4. Het bijvoeglijk gebruikte voltooid deelwoord

    Problemen rondom deze woordvorm doen zich voor als de stam van het werkwoord eindigt op een d of t.

    Bijvoeglijke naamwoorden krijgen in alle gevallen enkel een e, behalve als de uitspraak vraagt om een extra d of t, bijvoorbeeld: ‘de verrotte appel.’ Het is dus niet ‘de verwachtte competenties.’

    Het is belangrijk om te controleren met welke woordsoort je te maken hebt. Wanneer het gaat om de verleden tijd van een werkwoord, schrijf je namelijk wel een dubbele d of t. Bijvoorbeeld: “Ik verwachtte de klant op mijn kantoor.”

  5. Het werkwoord ‘gaan’

    Het werkwoord ‘gaan’ is in opkomst en wordt in steeds meer zinnen toegevoegd. Dit werkwoord kan echter eenvoudig worden weggelaten, wat de zinnen tevens minder passief maakt.

    Voorbeeld: “Hoe hoog de winst gaat worden, is volgende week bekend.” Deze zin kan beter geschreven worden als: “Hoe hoog de winst wordt, is volgende week bekend”

Tip: Een spoedcursus Nederlands op zakformaat? Lees dan het boekje “Hoe bereidt je een paard”, geschreven door Friederike de Raat.

Komt jouw CV vlekkeloos door onze gratis CV check service?

Reacties op "Goed of fout: “Mijn curriculum vitae vind u in de bijlage”"

  • Tim schreef op 27 augustus 2018

    Nederlandse taal was altijd myn goedste vak, maar dit luistert als Abacadabra voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *