Solliciteren met de juiste Sales Mindset
Solliciteren met de juiste Sales Mindset
/ Geschreven door Ruth Kremer
Solliciteren met de juiste Sales Mindset

Het ontwikkelen van een sales mindset is een van de pijlers van de Masterclass Sales & Account Management. De Sales Mindset is niet alleen het toepassen van sales technieken, maar over de capaciteit  beschikken om ook echt na te denken over het waarom van diezelfde sales technieken. Deelnemer Jasper Bassa van Masterclass 19 heeft de Sales Mindset en met deze capaciteit in huis startte hij vol goede moed zijn sollicitatietraject naar een starterfunctie. In zijn blog verteld hij over zijn aanpak.

Jasper Bassa, Masterclass Sales & Account Management 19;

  •  Verkoop jezelf

“Mijn CV is het eerste wat recruiters van mij zien. Om op te vallen tussen de sollicitanten moet ik dus zorgen voor een tip top cv. Hiervoor heb ik uitgebreid de tijd genomen om dit goed voor te bereiden. Gedurende mijn periode van solliciteren was mij steeds duidelijker geworden dat solliciteren grote overeenkomsten toont met het introduceren van een nieuw product of dienst. Voordat je een product op de markt kan introduceren is het belangrijk om alle eigenschappen van het product te kennen en in dit geval dus van mijzelf.”

  •  Ken jezelf

Ik heb mijzelf verder leren kennen in de praktijk met stages, bijbaantjes en tijdens de Masterclass, van hieruit ben ik een profiel gaan opstellen over mezelf. Ik ben begonnen met het opschrijven van sterke en zwakke eigenschappen en heb deze later uitgewerkt. Om te achterhalen wat mijn eigenschappen zijn heb ik niet enkel en alleen gekeken naar de kennis die ik zelf had. Ik ben ook familieleden, vrienden, oud klasgenoten en collega’s gaan benaderen. Aan hen heb ik gevraagd om 3 sterke en 2 verbeterpunten op te schrijven die mij kenmerken. Na dit gedaan te hebben had ik een duidelijk profiel over mezelf. Hiervan heb ik enkele uitgekozen die voor mij onderscheidend waren ten op zichten van anderen. Daarnaast heb ik uiteraard gekeken welke eigenschappen gevraagd werden in de functie waarop ik solliciteerde, deze moesten uiteraard aansluiten op mijn eigenschappen. Bij deze eigenschappen ben ik op zoek gegaan naar situaties waarmee ik kon laten zien dat ik over die eigenschap beschik. Dit heb ik niet alleen gedaan met voorbeelden tijdens de masterclass of mijn werk, maar ook met voorbeelden uit mijn dagelijkse leven, mijn genoten stages en mijn studie.”

  • Profileer jezelf!

“Mjjn cv heb ik tevens geplaatst op linkedin. Mijn c.v. en linkedin profiel waren voor mij belangrijke verkooptools tijdens het solliciteren. In plaats van het vermelden van taken en projecten heb ik geprobeerd zoveel mogelijk resultaten te verwerken bij de vermelde ervaringen. Op Linkedin heb ik een kleine introductietekst over mezelf getypt die mij kenmerkt. Mijn titel op Linkedin heb ik veranderd in “Young professional zoekt uitdagende baan”. Dit ik heb gedaan om beter vindbaar te zijn voor recruiters.”

Jasper is een mooi voorbeeld voor andere sollicitanten! Zijn aanpak heeft vruchten afgeworpen: hij heeft inmiddels een prachtige baan bij Kraft Foods! Bedankt Jasper voor het delen van je aanpak. Wij wensen je een mooie sales carrière toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *