Deze maand staan wij stil bij het thema solliciteren. Vele studenten zijn bezig met afstuderen en op zoek naar een vaste baan. Maar het valt niet mee op de arbeidsmarkt. De banen liggen niet voor het oprapen en vaak wordt er om jaren ervaring gevraagd. Tijd dus om jezelf te onderscheiden! Hierbij hoort natuurlijk een goed CV en jouw eerste indruk is cruciaal. Stel jezelf dus de volgende vraag: wat voor eerste indruk laat ik achter bij het solliciteren?
In ons vorige blog zijn wij ingegaan op de presentatie van een CV. Dit is jouw eerste visitekaartje en dus is het belangrijk dat deze er perfect uitziet. Voorbeeld nodig? Lees dan het artikel “Voorbeeld van een goed CV”. Naast een CV is het goed om na te gaan hoe jij overkomt, zowel offline als online. We gaan hier wat dieper op in.
Online en offline indruk maken
We leven al een tijdje in een online wereld; alles is op internet te vinden. Dus ook jouw social media accounts en/of blogs. Let er dus heel goed op hoe jij overkomt op deze media! Werkgevers maken ook gebruik van internet en kunnen makkelijk zien wie jij bent en wat je doet. Sta dus niet met vakantiekiekjes in badkleding te koop of een foto met drank in de kroeg, dit komt niet professioneel over.
Ben je uitgenodigd voor een gesprek? Zorg dan dat je een verzorgd uiterlijk hebt. Straal zelfverzekerdheid uit en sta stevig in je schoenen. Zelfs de manier waarop je praat zorgt voor een bepaalde indruk! Voor de mannen geldt: begroet met een hoge toon. Vrouwen: praat met verschillende toonhoogte. Uit onderzoek blijkt dat je dan betrouwbaarder overkomt.
Indruk maken met je boodschap
Het allerbelangrijkste is natuurlijk de boodschap die je over wilt brengen. Maak dus een goede eerste indruk met een creatieve elevator pitch! Presenteer jezelf in 2 à 3 minuten, bereid je hier heel goed op voor. Mensen onthouden gemiddeld twee dingen dus vertel het belangrijkste en speel hierbij in op de emotie van de werkgever. Waarom kun jij een toevoeging zijn voor het bedrijf? Laat het bedrijf je passie zien!
Onthoud wel dat jij starter bent en kom niet over als iemand die alles al weet. Zie een sollicitatiegesprek ook als een oriënterend gesprek. Stel interessante vragen, zo onderscheid je jezelf van de rest!
Tip voor een goede elevator pitch: “Hoe maak je een elevator pitch?”