Sollicitatie en CV: een goed begin, is het halve werk!
Sollicitatie en CV: een goed begin, is het halve werk!
/ Geschreven door Ruth Kremer
Sollicitatie en CV: een goed begin, is het halve werk!

Meer dan 8% van de beroepsbevolking is op dit moment werkloos. Dit percentage zal naar verwachting de komende maanden alleen nog maar stijgen. Elk individu uit deze groep is vanzelfsprekend op zoek naar een baan. Daarom is het belangrijk dat het sollicitatieproces de aandacht krijgt die het verdiend.  In dit blog wil ik daarom mijn ervaringen delen en tips geven omtrent het solliciteren.

Het eerste contactmoment
Zelf heb ik in het verleden ervaren dat het eerste contact een grote invloed heeft op eventuele vervolgafspraken. Ook bij mezelf merk ik dat ik zowel klanten, sollicitanten en vrienden een `stempel` geef na het eerste contactmoment. Daarom is het belangrijk om bij dit eerste moment al gelijk een goede, maar vooral eerlijke indruk te geven.

Tijdens het solliciteren bij mijn eerste baan en ook bij de Masterclass was ik één van de jongste sollicitanten ooit. Ik heb er daarom voor gekozen om me van te voren goed voor te bereiden. Allereerst is het daarom naar mijn mening belangrijk om jezelf goed te verdiepen in het bedrijf zelf. Denk hierbij aan de grootte, de geschiedenis, de branche van het bedrijf, de core business en de concurrentie.

Solliciteren gaat om jezelf
Maar natuurlijk gaat solliciteren uiteindelijk om jezelf; jij moet de werkgever zien te overtuigen van jouw kwaliteiten; je moet jezelf verkopen! En zoals ik hierboven al beschreef, is het belangrijk om jezelf te verdiepen in het bedrijf. Maar de rollen kunnen hierbij ook omgedraaid worden, waarin het bedrijf zich van te voren al verdiept in jou, als persoon. Besteed daarom aandacht aan het volgende:

  •  Zorg voor een up-to-date LinkedInprofiel. De werkgever kan zich verdiepen in jouw werkervaring, opleidingen, en kwaliteiten. Daarnaast kan de werkgever ook een selectie maken op basis van een LinkedInprofiel. Zorg er daarom voor dat er geen één taal- of grammaticafout is te vinden!
  • Zorg ervoor dat jouw LinkedInprofiel overeenkomt met je curriculum vitae. Meestal worden beide informatiebronnen geraadpleegd en het is raar als er een verschil is tussen bepaalde jaartallen of functies.
  • Google jezelf af en toe;  zorg ervoor dat er geen rare, verkeerde of verouderde gegevens staan op sociale netwerken of andere websites.
  • Speel in op het persoon of het bedrijf waarmee er een gesprek is gepland. Pas zo nodig jouw CV aan op deze persoon of dit bedrijf. Wees bijvoorbeeld informeler met jouw CV bij een gesprek met een jong marketingbedrijf dan bij een sollicitatie op een advocatenkantoor.
  • Zorg dat je opvalt tussen andere sollicitanten. Voeg wat extra´s toe aan jouw CV en vergeet vooral een goede foto niet. Probeer daarnaast na te bellen na een sollicitatie, zodat je laat zien dat je er echt voor wil gaan.

Naast dit is natuurlijk het uiteindelijke gesprek zelf het meest belangrijk.. Maar een goed begin is het halve werk. Succes in de toekomst met sollicitaties!

Tip! Voorbeeld van een goed CV

Geschreven door Ruben Paijens – Masterclass 20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *