Marleen, deelnemer masterclass 20, deelt met ons haar tips en tops op het gebied van telefonische acquisitie. Marleen combineert de theorie met haar eigen bevindingen uit de Masterclass. Hoe zij haar klanten uitdaagt lees je in het gast blog van deze week!
Hoe kun jij er nu voor zorgen dat je het meeste succes boekt tijdens een gesprek? Het doel van telefonische acquisitie is altijd om te zorgen dat de potentiële klant wordt getriggerd! Hoe doe je dat?
- Zorg voor een goede mindset
Je mindset heeft namelijk invloed op de manier waarop je iemand benadert net zoals de snelheid waarmee je praat, de intonatie en natuurlijk het enthousiasme aan de telefoon. Een mooi begin voor een gesprek is “smile before you dial’’. Wanneer je een gesprek positief en vrolijk in start, zal jouw gesprekspartner het minder snel laten afweten.
- Gebruik verschillende openingszinnen
Een ander belangrijk aspect van een succesvol acquisitie gesprek gesprek is de opening. Op dit punt wordt namelijk bepaald of je de interesse van de klant hebt gewekt of niet. Het is dan ook verstandig dat je niet bij iedere klant dezelfde opening gebruikt; jij laat je toch ook niet versieren door een standaard openingszin?!
- Stel open vragen
Zoals ook in de masterclass naar voren komt is het belangrijk dat je open vragen stelt, een voorbeeld hiervan is ‘’Hoe zou u het vinden als u 1.000 euro kunt besparen wanneer u een nieuwe auto aanschaft?’. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om behoeften te inventariseren en weet je waar je als verkoper op in kunt spelen.
- Wijk af van je script
Hoewel het script een belangrijke leidraad is voor het voeren van een succesvol acquisitiegesprek is het verstandig om je er niet strikt 100% aan te houden. Durf dus outside the box te denken en te doen. Dit voorkomt dat je gaat klinken als een automatische piloot. Daarnaast kun je door het niet exact volgen (lees: voorlezen) van je script ook beter luisteren naar wat de klant te zeggen heeft. Het is heel belangrijk dat je inspringt op wat de klant te zeggen heeft om behoeften te kunnen bepalen. Een hulpmiddel hierbij is om aantekeningen te maken. Zodoende kun je nadien nog een keer herhalen wat er gezegd is. Ook kun je eventuele ideeën/ opmerkingen etc. makkelijker houden wanneer je nieuwe klanten belt.
Naast deze concrete tips kun je ook veel leren van het afluisteren van gesprekken. Neem eens een eigen gesprek op zodat je achteraf kunt analyseren wat er goed ging en wat er verbeterd kan worden. Ook het meeluisteren met collega’s of het vragen van feedback kan een goed hulpmiddel te zijn om je gesprekstechnieken te verbeteren.
Kortom: ga het doen en ervaar! Theorie, filmpjes en rollenspellen zullen ervoor zorgen dat je de basis onder de knie krijgt. Maar wil je echt succes boeken dan zal je goed je best moeten doen, veel bellen en er gewoon voor gaan.