Sales is een vak!
Sales is een vak!
/ Geschreven door Ruth Kremer
Sales is een vak!

Het beeld van Sales komt soms niet verder dan straatverkoop en/of callcenters. Veelal onervaren verkopers die er alles aan doen om zo veel mogelijk te verkopen om zo hun target te behalen. Producten door de strot heen duwen en verkopers die met gladde praatjes er alles aan doen om je iets aan te smeren. Sales heeft al jaren een imagoprobleem. Het is daarom ook dat men niet altijd positief reageert op het begrip Sales. Stel jij jezelf of jouw nieuwe vriend(in) voor als verkoper? Dan geeft dit geeft vaak vreemde blikken, en: “Oooh, ben jij er zo een..?”  Tijd om dit beeld eens recht te zetten!

Laten we eerst duidelijkheid scheppen over de definitie van Sales:

Sales are the activities involved in selling products or services” (bron: Wikipedia)

Waar het vaak mis gaat is dat er verkopers zijn, die puur het verkopen van een product of dienst teveel centraal stellen en niet (écht) luisteren naar de klant. Echter, waar het in Sales vak om draait is het aanbieden van een oplossing die nauw aansluit op de behoefte (pijn) van de klant.  De rol van een goede verkoper is in dit proces cruciaal.

Sales is een vak!

Sales is een vak dat zich kenmerkt door goed luisteren, de juiste (gespreks)technieken, sociale vaardigheden en een commerciële mindset. Oog hebben voor detail, de markt, je klant en je interne organisatie. Van de klant een ambassadeur maken wordt steeds meer de norm om succesvol te zijn en te blijven. Het Sales vak kent zoveel facetten waar je als verkoper rekening mee dient te houden, dat het lang niet voor iedereen is weggelegd om hierin succesvol te zijn!

Vanuit de visie en werkwijze binnen Het Instituut voor Sales Talent leveren wij een bijdrage om het imago recht te zetten. Wij leiden Sales Talenten op en delen kennis rondom het Sales vak. Wij gaan graag met ervaren sales/account managers in gesprek om ervaringen en visie te delen. Tevens gaan wij gesprekken aan met studenten en starters die zoekende zijn in hun carrière. Heb jij tips, adviezen of wil jij jouw mening delen? Reageer dan onder dit blogartikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *