Panasonic verkopen een makkie?
Panasonic verkopen een makkie?
/ Geschreven door Ruth Kremer
Panasonic verkopen een makkie?

Je komt vast wel eens in een keten als de Media Markt. Je loopt daar wat rond en doet je te goed aan gave muziekinstallaties, de nieuwste laptops of verbaast je over de immense variëteit aan televisieschermen. Het is druk. En er loopt veel Media Markt personeel rond. Maar tegenwoordig zie je ook veel merken hun eigen shop bemannen en producten verkopen. Zo ook Panasonic. Van oktober tot januari werd ons prachtteam van Junior Accountmanagers vier maanden lang ingezet om de verkoop van Panasonic een push te geven. Hun ervaringen? Die lees je hier!

Robbert

Panasonic verkopenWaarom heb je besloten om als Junior Accountmanager te gaan werken?

“Ik had nog geen ervaring in de Sales en heb gesolliciteerd omdat ik daar graag in wilde ontwikkelen voordat ik de arbeidsmarkt betreed. Daarnaast ben ik graag in gesprek met klanten, dus dit leek mij een interessante bijbaan.”

Hoe heb je het Panasonic project ervaren?

“Het is superleuk, zeker als het druk is in de winkel! Je kunt dan veel klanten spreken en demonstraties geven. Vooral als je klanten ziet kijken naar een televisie, maar je ziet gewoon dat ze er niets van snappen dan is het leuk om kennis aan te bieden en iemand echt verder te helpen bij het maken van een keuze. Informeren en enthousiasmeren is wat het werk leuk maakt!”

Wat heb je geleerd?

“Vooral hoe ik klanten moet aanspreken. Door de praktijk leer ik steeds meer creatieve benaderingen om het gesprek aan te gaan. Zo was er laatst een klant die een televisie stond op te meten, waarop ik reageerde: Gaat dat wel passen in je woonkamer? Als verkoper sta je 1-o achter en daarom heb ik geleerd om de tijd te nemen voor een gesprek en niet direct over het product te praten. In het begin is het veel nadenken, maar nu groeit mijn vertrouwen en zekerheid en wordt het werk makkelijker en daarmee steeds leuker.”

Rick

Panasonic verkopenWat had je verwacht van het Panasonic project?

“Een klant kunnen overtuigen van een product te midden van een heel arsenaal aan merken is geen gemakkelijke opgave. Daar komt nog bij dat ik ook niet zo bekend was met de producten van Panasonic. Ik had verwacht dat het leuk, leerzaam en uitdagend zou zijn, dus reden voor mij om me aan te melden. Het uitdagende gedeelte sprak mij het meest aan in dit project.”

Hoe kijk je er nu tegenaan?

“Het verkopen van één merk maakt mij een stuk gemotiveerder, omdat het veel meer uitdaging heeft. Een Media Markt verkoper verkoopt alle producten en is dus meer de klant aan het bedienen. Nu ben ik echt aan het verkopen. Ik sta achter een product en probeer mijn enthousiasme over te brengen op anderen. Het gaat mij nu beter af dan in het begin. De klik had ik wel met de klanten, maar ik ben nu een stuk zekerder van mijn zaak en daarmee heb ik mijn argumenten klaar om de deal te sluiten.”

Welke tip wil je meegeven aan andere startende verkopers?

 “De tips die ik mee wil geven aan iedereen die net aan de slag gaat als Junior Accountmanager, is om niet blind te staren op de productinformatie, maar je focus vooral te leggen op de werkomgeving en de manier van verkopen. Je kunt met allerlei technische informatie natuurlijk ook scoren, maar uiteindelijk plaats je jezelf op het niveau van de klant en dat gaat veel meer over verkoop op gevoel en emotie. Door met collega’s aan de slag te gaan, kun je een heleboel leren. Leg vooral de focus op je ‘eigen’ verkooptechniek en hoe deze verder te ontwikkelen.”

Sem

Panasonic verkopenHoe is jou ervaring met het Panasonic project?

“Het Panasonic project is een lastig en uitdagend project. Het is niet makkelijk om na een enkele producttraining als vertegenwoordiger van Panasonic in een Media Markt te staan. Panasonic heeft in de meeste vestigingen namelijk een laag marktaandeel. Daarbij zit je vaak ook nog met andere promotoren in dezelfde winkel wat het nog moeilijker maakt om Panasonic te verkopen. Maar dat is nu juist ook het leerzame en uitdagende. En dat maakt dit een top project!”

Benoem eens een lastige situatie en wat was je oplossing?

“Toen ik begon in de Media Markt Hoorn draaiden er op alle Panasonic tv’s een promotiefilm met een resolutie van 1080-p, terwijl alle andere televisies al 4K beeldmateriaal showden. Overtuig maar eens een klant een Panasonic te kopen terwijl de promofilm in lagere resolutie dan de rest de beeldkwaliteit van de tv schetst. Dat gaat natuurlijk niet. Maar ik liet me niet uit het veld slaan. Ik zocht thuis zelf 4K videomateriaal, naam dit mee op USB en ik kon op gelijke hoogte concurreren met de andere merken. Nergens meer last van gehad!”

Wat neem jij mee naar je volgende uitdaging?

“De belangrijkste vaardigheid die ik heb opgedaan tijdens dit project is het goed kunnen inschatten van mensen. Het verschilt per persoon hoe je iemand moet motiveren om een product te kopen. Je moet je klant echt lezen. Het verschilt daarnaast ook nog eens per regio hoe de mensen op bepaalde zaken reageren. In het begin vond ik dat het moeilijkst aan het project, maar dat is zeker verbeterd nu.”

Word jij ook aangestoken door het enthousiasme van deze Panasonic toppers? Aarzel dan niet en meld je vandaag nog bij ons aan!

Bekijk hier het aanbod van vacatures

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *