Het gemiddelde cijfer van afgestudeerden in de bedrijfswetenschappen blijkt een goede voorspeller van het maandsalaris 1,5 jaar na het afstuderen. Jouw cijfer is dus van invloed op je toekomstige salaris! Dit blijkt uit het onderzoek “Understanding the gap between business schools and the workplace” van Moniek Bijker. Daarnaast blijkt uit haar studies dat de aansluiting tussen de bedrijfskundeopleidingen en de eisen van de arbeidsmarkt nog veel te wensen overlaat. Door de kenniskloof tussen jouw opleiding en het bedrijfsleven kan jij moeilijker een sales functie vinden of hinder ondervinden in jouw persoonlijke ontwikkeling. Wat kun jij hieraan doen?
Werkgevers verwachten dat afgestudeerde bedrijfskundigen veelzijdig geschoold zijn en hun kennis gemakkelijk toe kunnen passen in de praktijk. Uit het onderzoek blijkt dat een deel kennis en praktijkervaring mist om een goede start te kunnen maken in je eerste baan. De bevindingen van het onderzoek sluiten aan bij onze ervaringen, hierdoor is CatchYourTalent ontstaan en ons concept ontwikkeld. Deze kloof is een belangrijk aandachtspunt voor de opleidingen in Nederland, maar om straks na het afstuderen niet in de problemen te komen kun je zelf al actie ondernemen.
Onderzoek: “Hogere cijfers op de eindlijst blijken een goede voorspeller van het latere maandsalaris: hoe hoger het cijfer op de eindlijst, hoe hoger het salaris na 1,5 jaar”
- Geld moet geen drijfveer zijn, passie is het allerbelangrijkste! Een goed salaris is natuurlijk wel een prettige bijkomstigheid. Met bovenstaand gegeven weet je dat een goed cijfer over een aantal jaren terug te zien is op je bankrekening. Doorzettingsvermogen en resultaatgericht zijn veel gevraagde competenties voor een sales functie, dus laat zien dat je deze capaciteiten in huis hebt.
Onderzoek: “Afgestudeerden zijn echter weinig tevreden over hun voorbereiding op de beroepspraktijk. Zij rapporteren een gebrek aan aansluiting tussen de competenties die werkgevers van hen verwachten en de competenties die ze in de opleidingen hebben verworven”
- Het is belangrijk om deze competenties alsnog tijdens je studieperiode te ontwikkelen. Scan startersfuncties die je aanspreken tijdens je studie en maak tussendoor de balans op: “Wat mis je aan ervaring en competenties en waar zou je graag meer van willen weten?” Neem dit gegeven mee in je carrièreplanning en ga pro-actief opzoek naar interessante bijbanen en (vrijwillige)stages en trainingen.
Onderzoek “Bedrijfskundestudenten blijken in de masterfase weinig bekwaam te zijn in het oplossen van realistische problemen”
- Realistische problemen kom jij ongetwijfeld tegen in je bijbaan of stage. Roep jij gelijk je manager erbij? Zorg dat je juist op dit soort momenten een stap maakt in je persoonlijke ontwikkeling en pak problemen aan om ervan te leren! In de toekomst kun je dit soort situaties aan de hand van de STAR methode toelichten in je c.v. en/ of sollicitatiegesprek.
TIP:
De Masterclass Sales & Account Management is een goede aanvulling op je reguliere studie waarin je heel actief aan de slag gaat met competentie ontwikkeling én waarin je te maken krijgt met realistische problemen tijdens de salesstage.
Bron: onderzoek “Understanding the gap between business schools and the workplace: Overconfidence, maximizing benefits, and the curriculum” van Moniek Bijker.