Hoe goet kan jij foutloos schrijven?
Hoe goet kan jij foutloos schrijven?
/ Geschreven door Ruth Kremer
Hoe goet kan jij foutloos schrijven?

Beste meneer,

In deze brief biedt ik u zoals besproken mijn cv aan. Mijn motivatie vind u in de bijlage. Graag ga ik in gesprek met u over de verwachtte competenties en mijn motivatie voor deze functie.

 

Is je iets opgevallen?

Uit onderzoek blijkt dat taalfouten een negatief effect hebben op de geloofwaardigheid van een tekst. Des te belangrijker is het om voorstellen, offertes, sollicitatiebrieven etc. in foutloos Nederlands af te leveren. De zogenoemde ‘talenknobbel’ is bij de een echter beter ontwikkeld dan bij de ander. Om onze taalvaardigheid weer even op te frissen, geven wij jou 5 belangrijke tips die je direct kunt toepassen

  • “In deze brief biedt ik u ….”

Herken jij de taalfout? Voor taalgevoelige mensen zijn d/t fouten de grootste ergernis, terwijl het gebruik ervan vrij eenvoudig is. Door het werkwoord ‘spelen’ of ‘lopen’ te gebruiken kun je horen welke uitgang vereist wordt.

Wanneer je in plaats van het werkwoord ‘bieden’ het werkwoord ‘lopen’ invult ontstaat de zin ‘In deze brief loop ik ….’ Doordat het werkwoord lopen in deze zin zonder een t geschreven wordt, krijgt het werkwoord ‘bieden’ geen t.  Je schrijft in dit geval “in deze brief bied ik u…”

Voor een voltooid deelwoord geldt: eindigt de stam van het werkwoord op een t, k, f, s, ch of p dan wordt het voltooid deelwoord met een t geschreven. In alle andere gevallen met een d.

  • Over ‘als’ en ‘dan’

Na een vergrotende trap of een verschil gebruik je ‘dan’: “Jouw omzet is groter dan die van mij”.
‘Als’ gebruik je bij een gelijkwaardige uitdrukking: “Het aantal gesprekken is even groot als het aantal leads”.

  • Plaats van de komma

Bijzinnen plaatsen we tussen komma’s. Deze bijzinnen zeggen iets over het zelfstandig naamwoord of de daaropvolgende woordgroep.

Voorbeeld: “Mijn collega, en tevens directeur, heeft de deal binnengehaald”.

Essentieel is dat deze bijzin kan worden weggelaten. Als dit niet het geval is wordt deze woordgroep niet tussen komma’s geplaatst. Ook voor woorden als hoewel, omdat, want, terwijl etc. en tussen twee werkwoordsvormen wordt een komma geplaatst “het resultaat dat jij behaalt, is van hoge kwaliteit”. Voor het voegwoord ‘dat’ wordt geen komma geplaatst.

  •  Het bijvoeglijk gebruikte voltooid deelwoord

Problemen rondom deze woordvorm doen zich voor als de stam van het werkwoord eindigt op een d of t.

Bijvoeglijke naamwoorden krijgen in alle gevallen enkel een e, behalve als de uitspraak vraagt om een extra d of t, bijvoorbeeld “de verrotte appel” Het is dus niet “de verwachtte competenties’,

Het is belangrijk om te controleren met welke woordsoort je te maken hebt. Wanneer het gaat om de verleden tijd van een werkwoord, schrijf je namelijk wel een dubbele d of t. “Ik verwachtte de klant op mijn kantoor”.

  • Het werkwoord ‘gaan’

Het werkwoord ‘gaan’ is in opkomst en wordt in steeds meer zinnen toegevoegd. Dit werkwoord kan echter eenvoudig weggelaten worden, wat de zinnen tevens minder passief maakt.

Voorbeeld: “Hoe hoog de winst gaat worden, is volgende week bekend”.

Deze zin kan beter geschreven worden als: “Hoe hoog de winst wordt, is volgende week bekend”

Tip: Een spoedcursus Nederlands op zakformaat? Lees dan het boekje “Hoe bereidt je een paard”, geschreven door Friederike de Raat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *