Leiderschap is essentieel in een startersfunctie
Leiderschap is essentieel in een startersfunctie
/ Geschreven door Ruth Kremer
Leiderschap is essentieel in een startersfunctie

Leiderschap wordt vaak geassocieerd met leiding geven. Dit is echter een grote misvatting. Leiderschap gaat namelijk verder dan alleen leiding geven. Het is een belangrijke competentie die op elk niveau binnen een organisatie gewenst is.

Waarom is leiderschap belangrijk in een startersfunctie?

Persoonlijke leiderschap is essentieel om meer succesvol te worden. In plaats van dat je leeft op een automatische piloot, handel je proactief en pas je zelfvertrouwen en zelfmotivatie toe in jouw dagelijks leven en werk. Dit voorkomt dat je levensloop afhangt van toevalligheden en leidt ertoe dat jij het succes kunt behalen wat je graag ambieert. Je stelt persoonlijke doelen en streeft die na. Persoonlijk leiderschap is één van de kenmerken uit de Sales Mindset van Het Instituut voor Sales Talent, die eraan bijdraagt dat jij een succesvolle verkoper kunt worden. Kenmerken van persoonlijke leiderschap zijn onder andere:

  • Doelen stellen en deze gaandeweg aanscherpen;
  • Bereid zijn om buiten jouw comfortzone te treden en erop vertrouwen dat jij daar sterker van wordt;
  • Het geloof hebben dat jij van toegevoegde waarde bent voor anderen;
  • Volledige verantwoordelijkheid nemen over bepaalde activiteiten.

Persoonlijk leiderschap als voorwaarde voor organisatorisch leiderschap

Veel studenten en/of starters ambiëren een functie als manager of een functie in een leidinggevende positie. Voordat je aan een dergelijke functie kunt beginnen, is het een voorwaarde dat je persoonlijk leiderschap bezit. De een bezit persoonlijk leiderschap van nature meer dan een andere, maar je kunt dit leiderschap ook ontwikkelen. Dit doe je door:

  • Maak gebruik van de kennis en expertise van anderen

Gebruik de periode tijdens je studie, stage of bijbaan om zoveel mogelijk kennis over Sales en het bedrijfsleven en expertise van professionals op te doen. Om jezelf te ontwikkelen tot een leider is het waardevol om te sparren met collega’s uit je Sales team en je omgeving. Hierdoor krijg je nieuwe kennis, ideeën en feedback en kom je tot nieuwe inzichten. Nieuwsgierigheid is een hele belangrijke eigenschap van een leider.

  • Neem bewust de tijd voor het waarom

Neem de tijd om stil te staan waarom je iets doet. Veel van onze handelingen zijn gebaseerd op onbewuste patronen. Je wordt effectiever als jij jezelf kent en daadwerkelijk weet waarom je iets doet. Tip: lees het blog “People don’t buy what you do they buy why you do it”.

  • Ontwikkel je empatisch vermogen

Door zelfreflectie leer je in de toekomst effectiever te zijn en vergroot je jouw vaardigheden om situaties goed aan te vullen. Empatisch vermogen en het aanvoelen van jouw omgeving en klant is onmisbaar om een succesvolle leider te zijn in Sales.

  • Daag jezelf uit

Daag jezelf uit door het stellen van concrete doelen. Het werken naar een doel geeft je focus, zorgt dat jij doelgericht te werk gaat en werkt aanstekelijk op je omgeving, waardoor zij jou gaan volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *