Carrière uitgelicht: Mark Vellinga Country Manager Benelux
Carrière uitgelicht: Mark Vellinga Country Manager Benelux
/ Geschreven door Ruth Kremer
Carrière uitgelicht: Mark Vellinga Country Manager Benelux

De roots van CatchYourTalent, het concept van de Masterclass Sales & Accountmanagement, liggen bij Racktime. Na 17 succesvolle jaren zijn CatchYourTalent & Racktime nog steeds groeiende organisaties. Ben jij, net als wij,  benieuwd wie Racktime in de begin jaren in dienst heeft gehad en waar men terecht is gekomen?

Hoe gaat het nu met Mark Vellinga?

Afgelopen maand was ik op bezoek bij Mark Vellinga, momenteel werkzaam als Country Manager Benelux bij Sonos in Hilversum. Muziekliefhebbers zijn het hart en de ziel van Sonos. Alles wat zij doen, van de producten die zij ontwerpen tot de manier waarop zij communiceren met de klanten, partners en elkaar, geeft uitdrukking aan die passie.

Mark vertelde tijdens zijn studietijd (2001-2004) vele uren te hebben gedraaid voor  de projecten van Racktime. Voor hem een ideale manier om geld te verdienen en tegelijkertijd een “kijkje in de keuken” te nemen van A-merken. De projecten van Racktime zorgen ervoor dat je betrokken bent bij de lancering van (nieuwe) producten en je ziet op welke wijze A-merken hun producten in de markt zetten om de omzet te vergroten. De projecten van Racktime, en dus de mensen in de buitendienst, zijn hierin een zeer belangrijke schakel!

In de werkperiode bij Racktime heeft Mark diverse competenties kunnen ontwikkelen;  presenteren, op mensen afstappen en gesprekken aangaan, efficiënt plannen van routes en de verantwoordelijkheid nemen om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Het meest uitdagende vond Mark de momenten waarop niet alles volgens plan verliep, de uitdaging was dan om het beste uit de situatie te halen: “Waar sommige collega’s al snel de handdoek in de ring gooiden, zocht ik altijd nog naar de beste oplossing. Je kunt wel afwachten totdat alles op zijn pootjes terechtkomt, maar het is veel interessanter om zelf initiatief en verantwoordelijkheid te nemen”.

Naast commerciële ontwikkelingen heeft Mark ook vele dorpen en steden van Nederland gezien. Zijn rijvaardigheden en kilometerteller schoten in de jaren flink omhoog! Mark had zijn eigen auto, was enorm flexibel en niks was te ver; “mijn eindstand van de kilometerteller was bijna een half miljoen, waarvan ik in al die jaren misschien maar 100.000 km privé heb gereden”.

De ervaringen bij Racktime zijn, volgens Mark, voor commerciële starters essentieel om een goede start te maken in hun sales carrière. Door de enorme wisseling van opdrachten en klanten word je gedwongen jezelf continu opnieuw te presenteren. Gesprekstechnieken, inleven in klanten en lichaamstaal (non-verbale communicatie) kun je tijdens je werkzaamheden steeds opnieuw trainen én verbeteren! Tevens leer je van onder af aan het bedrijfsleven kennen, wat er voor zorgt dat je ook later bereid bent om de “gewone” taken uit te blijven voeren, zonder dat jij je daar te goed voor voelt. Het huidige team account managers van Mark (bij Sonos) plaatsen zelf ook weleens een display; “hiermee sterk je de klantrelatie en laat je zien dat je niet te beroerd bent om het zelf te doen”.

Na zijn parttime werkzaamheden is Mark via Racktime in 2005 terecht gekomen bij Sonos, waar hij momenteel de functie van Country Manager bekleed.

Wat zijn de tips van Mark voor onze Sales Talenten?

  • Wees secuur en accuraat (tot in alle details)
  • Kleed je naar de situatie, netjes, maar blijf bij jezelf/eigen identiteit
  • Blijf bescheiden (tenzij je cijfers hebt die je resultaten ‘bewijzen’)
  • Weet waar je grenzen liggen: durf eerlijk te zijn en nee te zeggen
  • Waak ervoor dat je niet te amicaal met de klanten omgaat
  • De werkzaamheden bij Racktime zijn perfect om op LinkedIn te vermelden, dit ten opzichte van bijv. minder interessante horeca baantjes
  • Connect degenen waarmee en waarvoor je een project hebt gedaan (ook de contactpersonen van de A-merken)
  • In het social media gebruik zie je hoe mensen communiceren: wees hier bewust van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *