Hoe val ik op als sollicitant?
Hoe val ik op als sollicitant?
/ Geschreven door Ruth Kremer
Hoe val ik op als sollicitant?

Door: Fabian Schotel – Professional Capital

Om je carrière goed te starten is het belangrijk bewust stil te staan bij jouw wensen en verwachtingen van een baan en bedrijf. Verder is het goed om te bedenken wat je sterke punten zijn en hoe dit aansluit bij het bedrijf: wat kan ik het bedrijf bieden? Je bent vaak niet de enige die bij dit bedrijf aan de slag wil en hebt dus veel concurrentie. Hoe ga je opvallen tussen alle andere sollicitanten?

Na het ontvangen van verschillende sollicitaties via LinkedIn en Stagemotor.nl spreek ik uit ervaring dat er altijd sollicitanten zijn die opvallen. Eén van de tien sollicitanten valt op een goede manier op, negen van de tien op een minder goede manier. Dit betekent overigens niet dat de sollicitanten die op een minder goede manier opvallen per definitie slechte werknemers zijn. Vaak is men enthousiast en wil iemand heel graag aan de slag! Echter, doordat iemand op meerdere vacatures reageert besteedt hij/zij te weinig tijd aan de vacature zelf en word het solliciteren een routine handeling zonder persoonlijke aandacht voor de vacature en het bedrijf. Hoe kom je bij het stapeltje van sollicitanten die positief opvallen?

Realiseer je: de eerste indruk telt! Het is belangrijk om vanaf het eerste contact de een juiste indruk achter te laten bij een bedrijf. Tegenwoordig worden de meeste sollicitaties gestart via de e-mail.

  • Zorg voor een ‘normaal’ e-mailadres, bijvoorbeeld je voor- en achternaam. Want hoe serieus kom je over als sollicitant wanneer een bedrijf een e-mail ontvangt van rarepipo@….com ? (dit is serieus voorgekomen!)

Een veel voorkomende fout waardoor je tussen de andere sollicitanten niet gaat opvallen is een standaard (motivatie) brief. Zorg dat je in het plaatje van het bedrijf past. Het gebeurt nog schrikbarend vaak dat het verkeerde bedrijf in de motivatiebrief wordt vermeld waardoor een cv op geen enkele stapel terecht komt maar rechtstreeks in de prullenbak verdwijnt.

  • Pas je motivatie/brief zo aan dat het overeenkomt met het bedrijf waar je solliciteert en wat de eisen zijn van de vacatureomschrijving. Bezoek hiervoor eerst de website van het bedrijf.

Je cv wordt vaak alleen maar gescand op welke opleiding je hebt gevolgd en welke ervaring je hebt. Aan deze factoren kan je op korte termijn niks doen, wel kan je op korte termijn opvallen. Je cv wordt uiteindelijk beoordeeld door mensen van het bedrijf en is het dus goed om de meningen te vragen van andere mensen voordat je het naar het bedrijf stuurt.

  • Pas je cv visueel aan en vraag naar de mening van vrienden, kennissen of familie.

Logos in je cv laten in één opslag zien, voor welke bedrijven je gewerkt hebt. Deze zijn snel te herkennen en het oogt professioneel. Gebruik bijvoorbeeld het logo van het bedrijf waar je in het verleden gewerkt hebt, onder het kopje werkervaring. Kleuren vallen meer op dan zwarte tekst. Als je kleuren gaat gebruiken houd het zakelijk, dus geen overdreven felle kleuren. Zet bijvoorbeeld de koppen in een blok met een zachte kleur.

Heb je uiteindelijk op een vacature gereageerd en je cv meegestuurd? Wacht dan niet tot jij een reactie krijgt.

  • Geef in je motivatie brief aan dat je na een bepaalde tijd contact met het bedrijf opneemt. Vraag of het bedrijf je C.V. in goede orde heeft ontvangen en of zij naar aanleiding van je brief nog vragen hebben?

Hou het kort maar krachtig. Zo kom je geïnteresseerd, gemotiveerd en ondernemend over. De persoon waarmee je gesproken hebt, heeft buiten je C.V. ook je stem gehoord waardoor je een persoonlijker beeld heb achter gelaten bij deze persoon. Met telefonisch contact kan je C.V. ook nog aanvullen door bijvoorbeeld uitgebreid in te gaan op werkervaringen en meer uitleg te geven over de werkzaamheden en die ook toepasbaar zijn bij het des betreffende bedrijf. Luister goed naar de persoon aan de andere kant van de lijn zodat je kan inspelen op de behoefte en nog beter past in het plaatje. Er komt een moment dat het bedrijf telefonisch contact met je zal opnemen.

  • Het is belangrijk om in een sollicitatie periode (eigenlijk altijd!) netjes en correct je telefoon op te nemen en/of een nette voice mail in te spreken!

Hoe zorg jij dat je als sollicitant opvalt? Wij horen graag meer tips en ervaringen om positief op te vallen of om negatief opvallen te voorkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *