Hoe je jouw leiderschap kracht bij kunt zetten
Hoe je jouw leiderschap kracht bij kunt zetten
/ Geschreven door Ruth Kremer
Hoe je jouw leiderschap kracht bij kunt zetten

In vorig blog “Direct toepasbare tips om jouw leiderschap te ontwikkelen” reikten wij jou 5 concrete tips aan, die jou direct helpen om leiding te nemen in een gesprek. De manier waarop jij overkomt op jouw gesprekspartner is daarbij van groot belang. Aan de hand van vorig blog heb jij de mogelijkheid gekregen om op inhoudelijke manier leiding te nemen in een gesprek. Wanneer je dit echter met een monotoon stemgeluid en met je armen over elkaar doet, zal dit weinig indruk maken. Hoe kun je het nemen van leiderschap kracht bijzetten?

  • Het volume van jouw stem is belangrijk. Te hard spreken komt brutaal over en te zacht spreken komt twijfelend over. Vooralsnog geldt dat harder praten als sterker wordt ervaren dan een zacht stemgeluid. Daarnaast is het goed om het volume af te wisselen. Op deze manier behoud je de aandacht van jouw gesprekspartner. Een model wat je hierbij in gedachte kunt houden, is dat je aan het begin en het einde van jouw gesprek wat harder praat dan in het middenstuk.
  • Gebruik niet te veel woorden en praat niet te snel. Test eens bij jezelf: Hoeveel ruimte laat jij tussen de woorden? Jouw gesprekspartner moet de mogelijkheid hebben om in te haken op jouw betoog. Zorg ook dat je niet te langzaam praat. Op die manier verlies je de aandacht van jouw gesprekspartner.
  • Het gebruik van euh of ehm, gevolgd door snel of langzaam praten, wijst op een mogelijke twijfel. De kans is groot dat jouw gesprekspartner hiernaar vraagt. Probeer daarom kort en krachtig te antwoorden.
  • Jouw houding is belangrijk. Een open houding komt veel daadkrachtiger over dan iemand die stil staat en zichzelf klein houdt. Een actieve houding en het gebruik van jouw handen dragen hier positief aan bij. Houd je een presentatie, wissel dan eens van staplek.

Onderstaande presentatie geeft inzicht in de 10 meest gemaakte fouten tijdens presentaties. De meeste van deze adviezen hebben betrekking op houding en gedrag en zijn tevens relevant voor jouw overkomen tijdens verschillende gesprekken.

 

Gerelateerde artikelen

Direct toepasbare tips om jouw leiderschap te ontwikkelen

Leiderschap is essentieel in een startersfunctie

Neem leiding over jouw sollicitatiegesprek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *