Hoe benader jij een B2C klant?
Hoe benader jij een B2C klant?
/ Geschreven door Ruth Kremer
Hoe benader jij een B2C klant?

Door: Leanne Valom Bekijk jij je vak wel eens vanaf de andere kant? Hoe wil jij als klant benaderd worden? Stel je voor: je loopt als potentiële klant de Media Markt binnen. Hoe wens jij benaderd te worden door het personeel? Wil je even rond kijken of wens je gelijk een advies van een verkoper?  

In de Media Markt wil ik hulp bij het zoeken naar een multi media product. Als ik zoekend rond kijk, wil ik graag worden geholpen: “Help, ik ben op zoek naar iets maar kan het niet vinden tussen alle 1000-en artikelen! Help mij kiezen!” Als ik rechtstreeks op een medewerker afloop met de vraag “Ik ben mij aan het oriënteren voor een nieuwe computer”  wil ik horen “waarvoor wilt u het gebruiken?” en in Jip-en-Janneke taal krijgen uitgelegd wat ik het beste kan kiezen.

Als verkoper kom jij in je prive leven zelf ook vaak in verkoopsituaties terecht waarin jij de klant bent. Evalueer ook deze gesprekken met jezelf! Wat deed de verkoper goed en wat kan beter? Waar voel ik mij prettig bij?

Tips bij klantbenadering in de winkel:
– Neem een open houding aan.  Zo geef je een signaal aan de klant: ik sta voor je open en ben van harte bereid je van dienst te zijn.
– Stel open vragen: “Hoe kan ik u van dienst zijn?”, “Waar bent u naar op zoek?”, “Wat vindt u belangrijk in een dienst of product?”
– Vat de behoeften van de klant samen: “Begrijp ik het goed dat u op zoek bent naar ….”
– Denk mee met de klant: “Waarom bent u daar naar op zoek?”, “Als ik u zo aanhoor, wat zou vinden van product A of Z? Voordelen: … Dat blijkt uit: …”

De sales talenten  van CatchYourTalent werken zowel in een B2C als B2B werkomgeving.  Verkoop in B2C wordt helaas nog steeds onderschat door veel mensen. Tijdens dit soort werk opdrachten leer je echt hoe je klanten moet benaderen! In dit soort verkoopgesprekken leer je echt om goede vragen te stellen, klant behoeftes samen te vatten, etc. De verkopers die de kennis met zich meebrengen doordat zij in een winkel hebben gestaan zijn in staat om zich in zowel de klant, de verkoper als het merk dat zij verkopen te verplaatsen. De verkoop talenten die deze vertaalslag weten te maken hebben een garantie voor een succesvol carrièrepad naar de top!  

Sta je zelf wel eens in een winkel? Reageer je alleen op directe vragen of lees je de lichaamstaal van de klanten? En:

 Hoe wil jij worden benaderd in een winkel?

Deel jouw mening en ervaring en discussieer mee!

Reacties op "Hoe benader jij een B2C klant?"

  • […] binnen. Wat is de meest ideale manier hoe jij behandeld wilt worden?In het eerste deel van ‘Hoe benader jij een B2C klant?’, vroegen we je deze zelfde vraag. Er is hierop een discussie ontstaan. Twee ervaren trainers geven […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *