Hoe benader jij een B2C klant, deel II
Hoe benader jij een B2C klant, deel II
/ Geschreven door Ruth Kremer
Hoe benader jij een B2C klant, deel II

Door: Leanne Valom Als potentiële klant loop je de Mediamarkt binnen. Wat is de meest ideale manier hoe jij behandeld wilt worden?In het eerste deel van ‘Hoe benader jij een B2C klant?’, vroegen we je deze zelfde vraag. Er is hierop een discussie ontstaan. Twee ervaren trainers geven een tip wat wel en wat niet te zeggen.

Edwin Scheperman, trainer bij Professional Capital, vertelt hoe een verkoper Edwin “door zijn knieen kan laten gaan”. Hij wil als klant vriendelijk worden benaderd. Snel, maar niet te snel, zo tussen de 2-4 minuten. Hij wil graag gevraagd worden welk product zijn interesse heeft. En  vervolgens wil hij weten wat de belangrijkste eigenschappen moeten zijn van dit product. Edwin wil graag voelen dat de verkoper verstand van zaken heeft en ziet deze vraag graag gecombineerd met hoorbare productkennis. Vervolgens kan de verkoper producten voorstellen die aan al zijn verlangens voldoen en bij voorkeur alle verwachtingen overtreffen! De kans dat Edwin dan tot aankoop besluit is groot!, vertrouwde hij ons toe in de discussie.

Misschien heb je voor jezelf nu een beeld kunnen schetsen hoe jij benaderd zou willen worden. Maar ook: hoe zou je zelf een klant benaderen.

Maarten Colijn, trainer en mede-eigenaar van Professional Capital geeft een tip wat NIET te doen. Door de vraag te stellen “Kan ik je/u helpen?” duw je een klant die twijfelt naar een nee. Dit is niet meer te corrigeren. Een slechte vraag dus!

Heb jij een DO of DON’T in het thema hoe je als klant benaderd wil worden? Discussieer dan mee in de LinkedIn-groep Professionals in Sales & Account Management. Degene met de gouden tip, wint een uur consult over de ideale klantenbenadering van een van de inspirerende trainers van Professional Capital.*

*Deelname aan de prijsvraag is uitsluitend voorbehouden aan afgestudeerden van de Masterclass Sales & Account Management van CatchYourTalent.

Reacties op "Hoe benader jij een B2C klant, deel II"

 • Jacob schreef op 9 november 2011

  Hi,

  ik ben zelf een parttimer b2c verkoper en wij verkopen o.a. laptops, tv’s, wasmachines e.d.

  Als ik iemand bij de notebooks zie staan, hangt het van mijn gevoel en van de klant af, welke vraag ik stel. Dit kan variëren van: ‘Er staan er een hoop hé? Kunt u wijs worden uit alle specificaties en verschillen’? tot aan het simpele: ‘U bent op zoek naar een notebook meneer of mevrouw?’ in de praktijk leid dit in 85% van de gevallen tot een verkoop!:)

  Als verkopen in je bloed zit, ga dan af op je onderbuik gevoel over hoe je een klant aanspreekt. Vaak leer je door ervaring en deels mensenkennis hoe klanten wensen aangesproken te worden of hoe juist niet.

  Trainingen e.d. kunnen een goed hulpmiddel zijn. Neem bijv. de bekende trechter techniek:)

 • Rene schreef op 20 oktober 2011

  Hoi,
  Als verkopers van bv een notebook afdeling een klant zien staan, dan is een zeer mooie open vraag; Ik zie dat u aan het rondkijken bent bij de notebooks, waar let u op als u een nieuwe notebook zou kopen?

  Met deze vraag lok je gelijk een reactie uit waarin hij direct verteld waar hij op zoek naar is zonder dat de klant het doorheeft. Luister goed, pak de belangrijkste punten eruit en vertel daarna dat je wellicht een zeer interessante notebook voor die klant heeft. De klant heeft nu direct het gevoel dat jij hem begrijpt! Succes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *