Door prof. Willem Verbeke, Maarten Colijn en Jeroen Melkert
Als een van de auteurs rondloopt op de Universiteit dan ziet hij enkel mensen van de generatie Z ook wel door William Strauss en Neil Howe de Millennials genoemd. Wat onderscheidt deze Z generatie nu werkelijk van hun voorgaande generaties? Met andere woorden wat is hun waardepatroon (of value system)?
- Eigen wereldbeeld en voor selectief collage: De generatie die bekend staat als tech- en internet-vaardig, wat overwegend correct is, is een generatie die meer dan andere generaties ook goed geschoold is. Niet alleen doordat ze de laatste ontwikkelingen voorgeschoteld krijgen tijdens hun opleiding, maar ook omdat ze via internet geleerd hebben verschillende bronnen van informatie zelf samen te brengen. Dit maakt hen tot vrij autonome mensen die het niet nodig vinden zich af te zetten tegen een andere generatie, zoals de baby boomers dat deden. Feitelijk bestaat de Z generatie uit innovatieve en unieke individuen, want door de ‘copy-paste mentaliteit’ maken ze hun eigen collage!
- Besef kwetsbaarheid en onmiddellijke actie: Voorts is het ook een generatie die beseft dat we leven in een kwetsbare wereld waar 11 september en de financiële crisis de voornaamste voorbeelden zijn. Het voortdurend zoeken naar werk, veranderen van werk, maar ook ondernemen is aan hen besteed. Besef van kwetsbaarheid maakt iemand dan ook tot een doener: geen grote theorieën maar problemen oplossen en acquireren. We noemen dat ook wel graag hun waardepatroon (value system).
- Connectivity en leren: Opvallend daarbij is hun connectiviteit via internet: het viel bijvoorbeeld een van de auteurs op tijdens zijn colleges, dat studenten op Facebook een tijdelijke community oprichten om samen te studeren voor een tentamen of om werkstukken te maken. Het samen studeren; dus het samen stukken schrijven, maar ook het uitleggen aan elkaar maakt hen tot unieke mensen met eigen inzichten. Niet discuteren maar elkaar aanleren is key; ofwel, de beste manier om te leren is uitleggen.
- Wereld daadwerkelijk ontdekken: Ook blijkt dat de generatie Z vooral ontdekt en dan bedoelen we dat ze wereld daadwerkelijk ervaren. Doordat prijsvechters als Ryanair de vliegmarkt hebben betreden zien we vaak dat studenten een weekend naar Barcelona, Londen, Praag vliegen vanuit Eindhoven. Ze hebben de goedkoopste routes ontdekt via internet en dat staat hen toe flexibel en goedkoop te reizen. Zo kunnen zij de wereld ervaren en exploreren zoals geen enkele generatie voor hun dat heeft gedaan.
- Zelf composeren of zelf een collage zijn: Dat zelf composeren laat zich ook merken op universiteiten. Op Erasmus ontstaat groei door buitenlandse studenten die hier een half jaar of een jaar komen studeren. Door vakken te kiezen op verschillende universiteiten stellen ze zo hun eigen resume en tailor-made diploma samen dat bij hun past!
Z generatie sales trainers: Bij Professional Capital zijn we begonnen met het werven van jonge sales trainers: jongeren zijn onbevangen, autonoom en kunnen de andere generaties aanleren wat ze zijn vergeten. De belangrijkste dingen die mensen opnieuw moeten leren zijn overleven, nieuwe dingen ontdekken en groeien; dat zijn de kernen van hun value system.
Om een voorbeeld te geven: veel mensen van de oudere generatie geloven niet in acquisitie, want dat is niet chique en is gênant want klanten komen naar hun toe. Voor generatie Z is contact zoeken, verbinden en verhuizen een normale zaak. We merken dan ook dat het geven van sales trainingen voor onze Professional Capital klanten ook gemakkelijk voor ze is. Ze trainen de verkopers en professionals bij onze klanten in wat ze feitelijk al doen als generatie. Acquisitie is binnen Professional Capital dus een hoofdthema!
Veranderingsmanagement bestaat niet omdat de Z generatie al continu verandert: Vaak horen we het woord veranderen en sommige managementgoeroes zaaien paniek binnen ondernemingen dat alles verandert en moet veranderen. “Je moet veranderen” is voor generatie Z een onbekende zin omdat zij de verandering zelf zijn! Wij hebben geleerd dat mensen enkel luisteren naar mensen die iets hebben verwezenlijk, ook wel credibility genoemd. Jonge mensen van de generatie Z worden onze sales trainers en die gaan aanleren wat anderen niet meer deden of gedaan hebben.
De sales trainingen en sales trainers van Professional Capital zijn met deze strategie zeer succesvol!
P.S. Als we het hebben over generatie Z, dan willen we natuurlijk ook niet zeggen dat ze niet hun eigen problemen hebben of dat deze mensen geheel gelukkig zijn! We zien echter dat hun bevangenheid en hun waarde patronen (het value system) iets bijzonders heeft dat we graag terug zien in het DNA van Professional Capital!
Lees ook het artikel: Generatie Z traint hun voorgaande generatie: Een nieuwe verkoop-trainingsstrategie bij Professional Capital
De generatie die bekend staat als tech- en internet-vaardig, wat overwegend correct is, is een generatie die meer dan andere generaties ook goed geschoold is. Wat onderscheidt deze Z generatie nu werkelijk van hun voorgaande generaties? Met andere woorden wat is hun waardepatroon?