10 stappen om jouw effectiviteit te vergroten!
10 stappen om jouw effectiviteit te vergroten!
/ Geschreven door Ruth Kremer
10 stappen om jouw effectiviteit te vergroten!

Ga jij recht op je doel af?

We zijn alweer begonnen aan de laatste 4 maanden van 2012. Rond de jaarwisseling heb je jezelf waarschijnlijk een aantal doelen gesteld. Wat is de stand? Ga jij je doelen halen? Presteer je beter of is de klad erin geraakt? Ben je druk met van alles en nog wat, heb je het gevoel dat je grip verliest, maak je geen tijd om je doelen te evalueren? Geef je je doelen niet de prioriteit die je met jezelf hebt afgesproken aan het begin van het jaar? Of heb je helemaal geen doel gesteld en vind je dat onzin. Lees dan verder en maak jezelf effectiever in tien stappen.

 Het stellen van doelen is essentieel om succesvol te zijn. Als je autobiografieën leest van succesvolle mensen, merk je dat zij zeer duidelijke doelen stellen en deze ook frequent evalueren. Maar ook in spirituele boeken of literatuur over zelfontwikkeling wordt keer op keer gewezen op het belang van doelen stellen.

Doelen zijn als vuurtorens; bakens om jou de juiste weg te wijzen.

Hoe kun jij dit in de praktijk brengen?

  • Stel duidelijke doelen op verschillende terreinen: persoonlijk, werk, sport/gezondheid, zelfontwikkeling, spiritueel en sociaal. Zorg dat de doelen in lijn met elkaar liggen en merk conflicterende doelen op. Maak keuze op basis van prioriteit.
  • Maak je doelen tastbaar door ze op te schrijven in een apart boekje. Visualiseer je doelen in je hoofd of teken je doel uit. Zie concreet voor je hoe het eindresultaat eruit ziet.
  • Vertaal je doelen in acties. Ben proactief en neem het initiatief. Wacht niet op anderen, ‘het beste moment’ en stel je onafhankelijk van anderen op. Verzand niet in excuses. Ja maar,… is een signaal dat je je verschuilt achter een excuus.
  • Laat je omgeving sociale druk uitoefenen, om je te helpen jouw doelen te bereiken. Dit doe je heel eenvoudig door je doelen te delen met je omgeving. Heb je als doel om een halve marathon te lopen, deel dit met je omgeving, zij helpen jou je doel na te streven door er vervolgens naar te vragen. Hetzelfde mechanisme werkt ook op jouw werk, deel je doelen met je manager en collega’s.
  • Evalueer je doelen op vaste tijden. Voor het beste resultaat evalueer je jouw doelen dagelijks en schrijf je kort op wat gaat goed gaat en wat kan beter. Door regelmatig je vordering te lezen en erover na te denken, bereik je ze eerder. Je kunt ook eerder om hulp vragen als blijkt dat je niet op koers ligt.
  • Maak keuzes die in lijn liggen met je doel. Besteed je tijd aan het bereiken van je doelen. Leer Nee te zeggen tegen zaken die niet in lijn liggen met je doelen.
  • Discipline is essentieel om succesvol te zijn. Weet korte termijn verleidingen te weerstaan om je lange termijn doelen te bereiken.
  • Opereer buiten je comfort zone. Om goede resultaten te bereiken moet je lef en moed tonen. Pak eerst de zaken op waar je de meeste moeite mee hebt. Overwin je angst of weerstand door het gewoon te doen. Vind je cold calling bijvoorbeeld moeilijk, maar is jouw doel succesvol zijn in sales. Start je dag met cold calling en houd de discipline dit ook te blijven doen. Na 3 weken consequent toepassen zal je merken dat je je angst hebt overwonnen en voel je je trots.
  • Maak elke zondag een planning. Deel je tijd in volgens je doelen. Geef prioriteit aan zaken die het meest bijdragen aan het bereiken van je doelen. Deel je hoofddoel op in subdoelen.
  • Geniet van je succes en beloon jezelf bij het bereiken van je doel.

Heb je hulp nodig op één van bovenstaande punten? Het Instituut voor Sales Talent is bereikbaar om jou te helpen!

Wij zijn benieuwd hoe jij het aanpakt. Laat een reactie achter op het artikel om jouw ervaring met ons te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *