Wat zijn manieren eigenlijk? Het is een relatief begrip waaraan iedereen zijn eigen invulling geeft. Praten met volle mond, zwaaien met het bestek en voorover buigen terwijl je een lepel soep naar binnen probeert te werken. Het zijn enkele details die je baan of een zakelijke relatie kunnen maken of breken…
De achtste editie van de Masterclass Sales & Account Management is reeds succesvol afgerond met een stevig lesje etiquette door Heleen Hulshof (Etiquette FUNdament).
Tafelmanieren leren op je 25ste, het klinkt gek maar het is bij CatchYourTalent de normaalste zaak. Want in Sales moet je oppassen dat klanten of potentiële werkgevers het volgende over jou zeggen: “ik kan mij uw naam niet meer herinneren, uw manieren des te meer…”
In onze vorige blog konden jullie lezen dat details het verschil maken en dat is zeker waar! Naast quotes als: ‘ Ik moet kip halen voor mijn moeder’, terwijl een potentiële werkgever je belt, zijn er nog een hele hoop andere zaken ‘not done’.
Op een netwerk meeting dien je nooit als eerste een bitterbal te nemen, evenmin bij binnenkomst direct naar de schaal met knakworstjes in bladerdeeg af te stormen. Je kijkt de serveerster nooit na, hoe moeilijk dat ook voor sommige mannen is. Iemand aantikken om wat te zeggen, drinken enkel en alleen voor jezelf halen, met de rug naar de deuropening staan terwijl je een conversatie voert wordt ook niet bepaald aangeraden. En voor sommigen van ons is dat een zekerheidje, maar als laatste de borrel verlaten is niet chique!
Als je jezelf hier doorheen slaat en je krijgt die baan die je zo graag wilde, nodigt de directeur je misschien wel uit voor een diner bij hem thuis. Dit is een mooi moment om een etiquette boek aan te schaffen. Deelnemers uit onze Masterclass Sales & Account Management hebben dit echter niet meer nodig! Als eerst beginnen te eten omdat je ganzenborst anders afkoelt? NOT DONE. Proost schreeuwen naar een collega die aan de overkant zit? NOT DONE. Ellebogen op tafel? NOT DONE. Je wijnglas aan de bovenkant vastpakken? NOT DONE. Je jasje uitdoen, terwijl de gastheer zijn jasje nog aan heeft? NOT DONE. En wanneer je naar huis gaat bedank je de gastheer/vrouw voor de aandacht! En niet voor het eten, het eten heeft namelijk een ondergeschikte rol.
Zo zijn er nog een hele hoop etiquette die tijdens de middag zijn behandeld. Er ontstond ook een discussie waarin iemand van mening was dat etiquette ouderwets en niet realistisch zijn. Wij zijn echter van mening dat het net zo bruikbaar is als de verkeersregels op weg! Het zijn richtlijnen en het is een manier van aanpassen, om zodoende professioneel met anderen om te gaan in zowel het bedrijfslevens als je privé leven.
Etiquette = Tijdloos! Hoe denk jij hierover?
Reacties op "Etiquette =Tijdloos!"
Ja absoluut mee eens. Ook al gaan sommige (echt sommige) zaken wat ver soms voor je gevoel, het is toch erg handig dat je wel op de hoogte bent van hoe het moet. Ik ben wel van mening dat je het hanteert en toepast zolang je je er goed bij voelt. Het moet niet Stijf en Onecht overkomen. Maar dat je hier je voordeel mee kunt doen, dat staat als een paal boven water!
Ik denk inderdaad dat etiquetten tijdloos zijn, al veranderen ze wel na verloop van tijd. Daarnaast hebben we geleerd dat etiquetten religieus, culureel en geografisch gebonden zijn. Maar de belangrijkste les is dat je door etiquetten nooit anderen in verlegenheid moet brengen.
Al met al een erg leuke en leerzame dag!
Helemaal mee eens! Iedereen weet dat je met non verbale communicatie heel veel zegt. Etiquetten spelen hier ook een grote rol bij. Verkeerd toepassen van etiquetten kan de indruk die iemand van jou krijgt negatief beïnvloeden, terwijl goed gebruik van etiquetten, nooit tegen je kan werken.