Empower Yourself: #4 Heb jij de verandering opgemerkt of lag je te slapen?
Empower Yourself: #4 Heb jij de verandering opgemerkt of lag je te slapen?
/ Geschreven door Ruth Kremer
Empower Yourself: #4 Heb jij de verandering opgemerkt of lag je te slapen?

Lekker browsen met een Nokia 3310? Alles is onderhevig aan verandering. Ontwikkelingen van producten en diensten volgen elkaar in rap tempo op en wat je vandaag koopt is morgen alweer verouderd. Dat weet iedereen. Toch? Maar in hoeverre ben jij je bewust van het feit dat die verandering en ontwikkeling ook geldt voor regels tot succes? Wat als blijkt dat je regels toepast en de manier waarop je succesvol een bedrijf, organisatie of zelfs land kunt leiden zijn veranderd? Maar je dat niet hebt gemerkt… Wat doet dat met de productiviteit en effectiviteit? Dat is alsof je anno 2017 gaat internetten met een Nokia 3310. Of erger nog; Sms versturen met de Pocketline Swing.

“In dit kader is de  Ted Talk van Eddie Obeng één van mijn grootste eye-openers geweest” aldus, Marie-José van den Kommer, oprichter en eigenaar van CatchYourTalent.

Eddy Obeng verandering

Eddy Obeng verandering

Obeng legt uit dat de wereld is veranderd en dat niemand dat in de gaten heeft gehad. Het gebeurde om middernacht terwijl iedereen sliep. Een verandering waar het succes van ondernemingen en groei vanaf hangt. Een verandering die ons leert dat ‘leren’ een hele belangrijke factor is om succesvol zijn. Bekijk de video en laat Eddy Obeng ook jouw kijk op de wereld veranderen.

Verandering herkennen

Het zit al in een heel simpel voorbeeld. In de huidige tijdgeest is samenwerking en plattere organisatiestructuren een belangrijk gegeven. Maar als samenwerking tussen verschillende lagen van een organisatie zo fantastisch is, waarom hebben we dan ooit gigantische hiërarchieën gebouwd? En wie heeft de verandering van hierarchie naar samenwerken binnen een plattere organisatie echt duidelijk gemerkt? Maar zo zijn er nog meer herkenbare feiten voor veranderingen die we onopgemerkt tot ons nemen:

 • Onder invloed van Moore’s Law vinden veranderingen steeds sneller plaats; zijn we in turbulentie terecht gekomen;
 • De hoeveelheid informatie die iedereen krijgt is enorm vergeleken met pakweg 25 jaar geleden;
 • Wereldwijd is de nieuwe schaal;
 • Klanten willen meer voor minder;
 • Beslissingen moeten sneller gemaakt worden;
 • Fouten maken is onvermijdelijk;
 • En een hele belangrijke, niemand heeft geleerd om met de ‘nieuwe wereld’ om te gaan. Niemand kent de regels.

Maak je leercurve zo steil mogelijk

Zo deden we het altijd.’ Dus doen we het nog steeds zo. Heel herkenbaar toch? Een vrij vlakke, leercurve die in deze tijd eigenlijk veel steiler zou moeten zijn om succes te hebben. Sneller; want tegen de tijd dat je het probleem hebt opgelost is de oplossing alweer een nieuw probleem geworden. Het is dus ontzettend belangrijk om jouw leercurve steiler te laten verlopen. Act Fast, Fail Fast, Learn Fast. En daar heb je toch echt zelf de lead in;

 • Zorg dat je werken en leren met elkaar verbindt; de tijd dat je in de collegebanken effectief leert is voorbij;
 • Ga voor ‘smart failures’; experimenteer, evalueer, pas aan;
 • Denk niet in ontwikkeltrajecten, maar ‘real life’ experimenteren;
 • Neem zelf de lead in je ontwikkeling;
 • Werk samen en leer van elkaar;
 • Realiseer je dat verandering de enige constante is;
 • Ontwikkel een growth mindset;
 • Durf fouten te maken: Act Fast, Fail Fast, Learn Fast. (Eddie Obeng).

Een visie welke wij volledig binnen de drie bedrijven hebben geadopteerd. En zeker ook binnen de Masterclass Sales & Accountmanagement van CatchYourTalent waarin het werken=leren en leren=werken principe volledig is geïntegreerd.

Maar ook via Chatter faciliteren we dat je kunt samenwerken, samen kunt leren maar ook open en vooral snel kunt schakelen en communiceren. En dus ook fouten kunt maken. Zodat ook hier je leercurve stijler verloopt. Je zelf beter en sneller ontwikkelt en wij als organisatie dus ook.

Een behoorlijke hap informatie. Maar laat de visie van Eddy Obeng op je inwerken en aan het denken zetten. Want om in de toekomst nog succesvol te zijn moet je echt opstaan, snel leren, samenwerken en vooral alert zijn op verandering…

 

De veranderende wereld van Eddy Obeng is de vierde les binnen de serie Empower Yourself! waarin Marie José van den Kommer, oprichter en eigenaar van CatchYourTalent haar visie en uitleg geeft op de tien meest belangrijkste strategieën en theorieën vanuit de business.

Volgende maand: Empower Yourself: #5

Meer uit deze serie:
Empower Yourself: # 1 The Blue Ocean Strategy.
Empower Yourself: #2 80-20 regel of Pareto
Empower Yourself: #3 Moore’s Law; exponentiële groei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *