Een Happiness Officer voor werkgeluk? Welnee, wij hebben Happy Culture!
Een Happiness Officer voor werkgeluk? Welnee, wij hebben Happy Culture!
/ Geschreven door Ruth Kremer
Een Happiness Officer voor werkgeluk? Welnee, wij hebben Happy Culture!

Werknemers die met plezier naar het werk gaan, zijn productiever en bereiken meer. Niks nieuws toch? De markt speelt daar goed op in; de Happiness Officers schieten als paddenstoelen uit de grond en er is zelfs een opleiding voor het managen van werkgeluk. Wij bij CatchYourTalent staan helemaal achter de strekking dat werkgeluk en plezier absoluut de productiviteit verhogen. Maar een Happiness Officer aanstellen om de cultuur en het werkgeluk te managen? Daar gaan we echt niet aan beginnen. Wij hebben ‘Happy Culture!’

Volgens de definitie is ‘Cultuur of beschaving het geheel aan gewoonten en gedragsregels dat bij een volk of groepering hoort.‘ Een cultuur is dus iets wat je samen draagt. En voor ons dus ook niet een officier die de regels opstelt en handhaaft. Binnen onze Happy Culture zijn we dan ook allemaal als collega’s verantwoordelijk- en bepalend voor de cultuur en dragen we in het geheel bij aan het werkgeluk van alle collega’s samen.

Happy Culture in plaats van een Chief of Happiness

Eenieder binnen onze organisatie, heeft de vrijheid heeft om iets leuks te organiseren in het kader van samenwerken en cultuur. En dan maakt het niet uit of je nu logistiek werknemer bent, flexer, recruiter, administrateur of de Benelux projectmanager. Denk bijvoorbeeld aan brainstormsessies over persoonlijke groei en ontwikkeling, samen stoppen met roken, de kernwaardenbingo, badges uitdelen voor behaalde resultaten, smoothies maken voor het hele bedrijf of collectief deelnemen aan een hardloopwedstrijd. Of elkaar helpen wanneer er 21.000 pannen gesorteerd moeten worden voor een klant. Ook dat is Happy Culture; buiten onze functies om samenwerken wanneer er een uitdaging te realiseren is. Dan staat de DTP’er in het magazijn pakjes te maken, of zie je de directeur om zes uur ochtends merchandisers op weg helpen bij een grote ronde. We zorgen zelf voor een warm onthaal bij nieuwe mensen en zijn nauw betrokken bij het persoonlijke leven van elkaar. Hoe was je weekend? Wat ga je vanavond eten? Aan welke ambities wil je werken? Met wie ga je op date? Of wanneer is de housewarming? We vieren carnaval samen maar zijn er ook voor elkaar wanneer er persoonlijke hindernissen zijn. Happy Culture is werkplezier, voldoening, geluk, waardering, prestatie, humor en verantwoordelijkheid.

Waarde toevoegen met eigen talent maakt gelukkig

Binnen onze Happy Culture werken we vanuit rollen en verantwoordelijkheden binnen een niet hiërarchische structuur. Dit betekent ook dat je los van je functie ook datgene kunt doen waar je kracht ligt en dus waarde kunt toevoegen op allerlei vlakken. De grafisch vormgever met een talent voor fotografie maakt ook onze portret- en bedrijfsfoto’s en de recruiter die in z’n vrije tijd veel bezig is met persoonlijke ontwikkeling geeft NLP kennissessies binnen de organisatie. Zo voeg je waarde toe met extra talenten die je hebt. En ook dat draagt bij aan plezier en je gewaardeerd voelen. Natuurlijk draagt niet iedere collega evenveel bij aan de cultuur en het plezier, er zijn immers introverts en extraverts maar de strekking is duidelijk.

Keys to Happy Culture

Leuk zo’n Happy Culture, maar wat is hierin de sleutel tot succes? Niemand managed hier immers de cultuur. Heel simpel. Onze kernwaarden komen overeen en we handelen naar dezelfde gedragsregels, ofwel; onze Keys to Happy Culture:

  1. Je hebt een mandaat voor feedback en openheid – Dat hoor je goed. Of je nu als projectmanager, logistiek werknemer, salesforce consultant of ontwerper binnenkomt, iedereen ongeacht laag of functie heeft een mandaat om elkaar aan te spreken.
  2. Open stellen – Om goed te integreren bij deze nieuwe familie, zul je je open moeten stellen. Stel jezelf voor wanneer je een nieuw gezicht ziet, schuif gezellig aan tijdens de lunch en bedenk, wat je geeft zul je ook terugkrijgen. Zet een stap naar voren en geef het goede voorbeeld wanneer je merkt dat een nieuwe collega wat zoekende is en wees vooral mens in de omgang met elkaar.
  3. Teamplayers rule! – We hebben te maken met een gezamenlijk belang en onderling wordt er nauw samengewerkt. Het ‘hey hallo hoe was je weekend’ beperkt zich hier niet tot het eigen team, maar gelden dus ook voor je collega’s bij de andere afdelingen. Eilandjescultuur? Daar doen we niet aan.
  4. Afspraak is Afspraak – Typisch gevalletje van; ‘No need to further clarify this.’
  5. Just do it – Gaan met die banaan, actie in de taxi en niet lullen maar poetsen. Wij vertrouwen op jouw kennis en kunde dus dat mag je zelf ook zeker doen.
  6. De cultuur ben jijzelf – Best for last zullen we maar zeggen. We hebben geen ideeënbox, happiness officer of specifieke jaarbudgetten en je kunt ook niet klagen bij je leidinggevende. Waar jijzelf verbetering ziet op gebied van cultuur, omgang en werkplezier mag je proactief handelen! Doe dat dan ook;)

Voel jij je goed bij deze cultuur?

Check dan zeker even onderstaande vacatures die bij ons op kantoor nog gevuld mogen worden en wie weet organiseer jij de eerstvolgende kantoorborrel!

Ga fulltime aan de slag:
Junior Projectmanager
Salesforce consultant
Logistieke event chauffeur voor A-merken
Field Service Agent
Applicatiebeerder
Softwaredeveloper

Of kom stagelopen als:
Junior Projectmanager
Softwaredeveloper
Application Engineer

Happy Culture

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *