Deel 2: Hoe kan jij jouw IQ en SQ verbeteren?
Deel 2: Hoe kan jij jouw IQ en SQ verbeteren?
/ Geschreven door Ruth Kremer
Deel 2: Hoe kan jij jouw IQ en SQ verbeteren?

Naar aanleiding van de recente lezing van Professor Willem Verbeke tijdens de reflectiedag van de Masterclass nemen we jou mee in de wereld van de wetenschap. Deel 1 van deze serie gaat in op het belang van zowel jouw SQ als IQ in sales. In dit deel van de serie bespreken we hoe jij jouw IQ en SQ kunt verbeteren

Het goede nieuws naar aanleiding van het vorige blog is dat je zelf zowel jouw IQ als SQ positief kunt beïnvloeden. Hoewel je IQ naarmate je ouder wordt afneemt, is IQ een meer rekbaar begrip dan we lange tijd hebben aangenomen.  Je kunt je IQ wel degelijk vergroten, onder meer door:

  • voldoende te sporten. Dit verbetert de doorbloeding en dit heeft een positieve invloed op de hersenactiviteit.
  • hard te werken en je hersens te trainen
  • goed te eten. Jouw IQ wordt positief beïnvloed door het eten van bijvoorbeeld goede vetten zoals vis, olijfolie en noten.
  • te mediteren; Als je gedurende acht weken ongeveer 30 minuten per dag mediteert, ontstaat er meer grijze hersenmassa in de hippocampus. Dat is een hersengebied dat wordt geassocieerd met geheugen en leervermogen.

Let op! Eet nooit vlak voor een belangrijke (IQ) test een hamburger.  Als je een hamburger eet daalt je IQ met 30%.

Ook jouw SQ is te verbeteren!

Een belangrijke stof dat een positieve invloed heeft op jouw empathisch vermogen is Oxytocine. Een hogere aanmaak van deze stof wordt in verband gebracht met een hoger inlevingsvermogen. Oxytocine is een neurotransmitter en wordt aangemaakt door bijvoorbeeld:

  • een aanraking, knuffelen, maar ook het verrichten van zorgtaken.
  • het nemen van neusspray met Oxytocine. Dit bevordert het teamgevoel en het vertrouwen in elkaar. In dit kader is zelfs de vraag ontstaan of dit in de toekomst een effectiever en efficiënter alternatief wordt voor teambuildingsactiviteiten.
  • het eten van bepaald voedsel,  bijvoorbeeld het eten van (melk) chocolade.  Een hoger glucosegehalte in je bloed wordt namelijk in verband gebracht met een hoger SQ.

Pas op, met name in een zakelijke meeting met klanten, voor de gevolgen van het drinken van alcohol. Alcohol breekt het glucose in je bloed af en verlaagt daarmee je SQ. Dit maakt ook dat dronken mensen eerder boos worden.

Naast de vaardigheid om goede gesprekken te kunnen voeren is het belangrijk om meerdere modaliteiten te gebruiken om waar te nemen wat er gecommuniceerd wordt. Wil je weten welke modaliteiten dit zijn? Lees binnenkort meer in het derde deel van de serie wetenschappelijke bevindingen in sales!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *