Dé tips om op sollicitatiegesprek te komen
Dé tips om op sollicitatiegesprek te komen
/ Geschreven door Ruth Kremer
Dé tips om op sollicitatiegesprek te komen

Laura Romme is deelnemer van Masterclass 23. Zij heeft speciaal voor CatchYourTalent een blog geschreven over solliciteren.

Old school methoden werken niet
Het merendeel van de werkzoekenden (voornamelijk starters) probeert zijn droombaan te vinden door te solliciteren op vacatures in kranten, vakbladen en uiteraard het internet. Met deze aanpak is de kans aanzienlijk klein dat die droombaan snel binnen handbereik zal zijn. Niet alleen omdat bijna iedereen op deze manier solliciteert en er dus veel concurrentie is, maar ook omdat slechts een klein deel van alle vacatures daadwerkelijk wordt geplaatst. Veelal proberen organisaties intern of in hun eigen netwerk een geschikte kandidaat te vinden. Het is dan ook verstandig, naast het reageren op vacatures, een bredere aanpak te hanteren.

Zo kun je organisaties actief gaan benaderen om in het netwerk van deze organisaties te komen en dus eerder in aanmerking te komen voor openstaande functies. Dit kun je doen door mensen uit je eigen netwerk op de hoogte te stellen van jouw zoektocht. Maar ook door organisaties een open sollicitatiebrief te sturen, organisaties telefonisch te benaderen of netwerkbijeenkomsten en bedrijfsdagen van een organisatie te bezoeken.

Maak jezelf vindbaar
Daarnaast is het belangrijk om jezelf goed vindbaar te maken. Dit kun je doen door je CV op verschillende CV-banken te plaatsen, jezelf in te schrijven bij diverse wervingsorganisaties en jezelf te profileren op social media. Neem bijvoorbeeld LinkedIn. Hier kun je een uitgebreid CV plaatsen en zijn referenties uit je netwerk zichtbaar. Door actief te zijn in verschillende groepen valt je profiel eerder op. Daarnaast is het verstandig om in je koptekst te verwoorden dat je een baan wilt vinden en waar deze baan aan moet voldoen.

Ook mijn aanpak heb ik hierop gebaseerd. De afgelopen maanden heb ik verschillende methoden gebruikt om op sollicitatiegesprek te kunnen komen bij organisaties:

  • Reacties verstuurd op openstaande vacatures
  • Benaderen van organisaties op eigen initiatief (zowel per sollicitatiebrief, telefonisch als bedrijfsbezoeken)
  • Gebruik gemaakt van het gehele netwerk van familie en vrienden
  • CV geplaatst op alle mogelijke websites
  • Beter geprofileerd op LinkedIn

Wat blijkt? Meest effectief zijn mijn actieve benadering en profilering op social media. Dit heeft tot 80% van de sollicitatiegesprekken geleid. Ik wil anderen motiveren ook een brede actieve aanpak te hanteren om zo uiteindelijk op sollicitatiegesprek te komen. Het werpt echt zijn vruchten af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *