De drie meest gevraagde competenties van een starter in sales
De drie meest gevraagde competenties van een starter in sales
/ Geschreven door Ruth Kremer
De drie meest gevraagde competenties van een starter in sales

Wat wordt er verwacht van een starter in sales? Om deze vraag te beantwoorden hebben wij 100 vacatures bekeken. Na eenzelfde onderzoek in 2011 blijkt, dat de vraag om empatisch vermogen van de troon is verstoten door de competentie ‘communicatieve vaardigheden’.

De drie meest gevraagde competenties in 2013 zijn

  1. Communicatieve vaardigheden   54%
  2. Resultaatgericht                              39%
  3. Proactiviteit                                       34%

Resultaatgerichtheid en proactiviteit blijven ongewijzigd in de top drie aanwezig. Omdat de betekenissen van deze competenties al in een eerder blog zijn omschreven, gaat dit blog in op de betekenis van ‘communicatieve vaardigheden’.

‘Communicatieve vaardigheden’ als containerbegrip

‘Communicatieve vaardigheden’ lijkt in eerste instantie een duidelijke competentie, maar schijn bedriegt. Naast het feit dat het de meest gevraagde competentie is, is het ook een van de meest grote containerbegrippen in vacatureland. Er worden namelijk verschillende betekenissen aan deze competentie toegekend. Om dit nader te kunnen verklaren, hebben wij vijf recruiters opgebeld met de vraag wat zij verstaan onder de competentie ‘communicatieve vaardigheden’. We hebben verschillende antwoorden gekregen. Waar de ene recruiter alleen de Nederlandse taal benoemt, stellen andere recruiters dat empathie een essentieel onderdeel is van sales. Opvallend is dat empathie dus nog wel degelijk belangrijk wordt gevonden, maar dat deze eigenschap nu benoemd wordt onder de noemer ‘communicatieve vaardigheden’.

Empathie op een gedeelde eerste plaats

Empathie lijkt dus niet verstoten van de eerste plaats. Er is plaatsgemaakt voor een nieuwe noemer van deze vaardigheid. Deze constatering laat zien dat het als sollicitant nóg belangrijker wordt om te achterhalen welke betekenis schuilt achter de genoemde competentie. Ook, omdat er nog tal van andere eigenschappen onder de deze noemer kunnen worden geschaard. Dit maakt het dan ook lastig om een duidelijke definitie te geven van de competentie ‘communicatieve vaardigheden’. De betekenis die Het Instituut van Sales hanteert, is de betekenis vanuit onze Sales Mindset:

“Een talent die communicatief vaardig is, kan bij de klant op hoog niveau schakelen met verschillende rollen en types. Ook heeft hij of zij voldoende empathisch vermogen.”

Mocht je als commerciële student of starter willen werken aan deze competenties, kijk dan eens of de Masterclass Sales & Account Management iets voor jou is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *