De drie grootste missers bij het pitchen
De drie grootste missers bij het pitchen
/ Geschreven door Ruth Kremer
De drie grootste missers bij het pitchen

Pitchen! Een algemeen bekend en vooral ondergewaardeerd begrip. Terwijl iedereen in zijn of haar leven ooit te maken krijgt met het geven van een pitch. Denk maar eens aan het voorstelrondje bij de vereniging, een sollicitatiegesprek voor die ene leuke baan, op school je scriptie verdedigen of presenteren of wanneer je jouw product of dienst onder de aandacht wil brengen tijdens de netwerkborrel. Goed kunnen pitchen is dus van essentieel belang en daarom hebben wij voor jou de drie grootste missers bij het pitchen op een rij gezet.

Als opleidingsinstituut geven wij uiteraard lessen in het pitchen tijdens onze Masterclass Sales & Accountmanagement. Dat is eigenlijk waar Pitchenonze sessies altijd mee beginnen. Want iedereen moet gewoon een goede pitch kunnen geven. Maar daarnaast werken wij ook graag mee aan bedrijfsintegratie voor het HBO en MBO en beoordelen wij pitches van studenten die een commerciële studie volgen. En of het nu HBO of MBO is, over het algemeen worden de meeste fouten gemaakt in de meest simpele zaken. Ik pik er even drie uit.

De drie grootste missers bij het pitchen

  1. Ik schrijf een verhaal en leer mijn pitch uit het hoofd. Dat klinkt helemaal zo slecht nog niet toch? Wat het slecht maakt is dat veel mensen hun verhaal gaan opdreunen waardoor het niet meer ‘eigen’ klinkt en het eruit komt alsof je hardop uit een boek voorleest. En vallen daarbij compleet door de mand wanneer zij de draad kwijt zijn en niet meer weten wat ze willen zeggen of hebben gezegd. Met een complete vastloper als gevolg.
  2. Non-verbale communicatie (houding en mimiek) is ook een heel belangrijk aspect van de pitch. We zijn soms zo met het verhaal en de inhoud bezig dat we compleet vergeten dat we mogen lachen, ons lichaam kunnen gebruiken en dat juist door de ruimte optimaal te gebruiken en te bewegen wij onze aandacht er beter bij kunnen houden. Een hele goede tip hiervoor is om jezelf op video op te nemen en te reflecteren op wat je ziet. Is jouw energieniveau voldoende? Is de pitch bondig genoeg en niet te kort? Dan kun je aan de hand van de video vanzelf gaan finetunen tot je een perfecte pitch kunt neerzetten.
  3. We zetten een goede pitch neer… maar we vergeten waar het ons allemaal om te doen is. Juist. De call-to-action! Want waarom pitch je? Om ervoor te zorgen dat iemand op z’n minst geïnteresseerd raakt en aan te zetten tot een actie natuurlijk! Denk maar eens aan het kopen van jouw product of dient of om simpelweg met jou een gesprek aan te gaan. Zorg dus altijd voor een sterke en prikkelende call-to-action om je pitch mee af te sluiten.

En natuurlijk is dit ook belangrijk bij het pitchen…

Natuurlijk moet je pitch ook bestaan uit een onderscheidend verhaal, gebruik je korte, bondige en impactvolle communicatie, ondersteun je jouw verhaal met feiten, cijfers of resultaten en praat je uiteraard met enthousiasme en passie over jezelf of jouw product of dienst. En ben je al wat verder met het pitchen kijk dan eens naar de begrippen Ethos, Pathos, Logos en verwerk deze in jouw verhaal. Dan wordt je vanzelf een pro!

Eens zien hoe goed jij kunt pitchen en deelnemen aan een van onze Masterclass sessies? Ga dan naar Evenementen en schrijf je in!

Summerschool met baangarantie CatchYourTalent

Ook goed leren pitchen? Schrijf je in voor de Masterclass!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *