Deel 1: De beste verkopers hebben zowel een hoog SQ als IQ
Deel 1: De beste verkopers hebben zowel een hoog SQ als IQ
/ Geschreven door Ruth Kremer
Deel 1: De beste verkopers hebben zowel een hoog SQ als IQ

De bevindingen in wetenschap & sales zijn een belangrijk onderdeel binnen onze Masterclass. Naar aanleiding van de recente lezing van Professor Willem Verbeke tijdens de reflectiedag van de Masterclass nemen wij jou mee in de wereld van de wetenschap. Deel 1 in de serie over wetenschappelijke bevindingen die jij concreet kunt toepassen in jouw sales carrière gaat over SQ en IQ. In dit artikel gaan we in op het belang van beide dimensies in een sales carrière. Goed nieuws: deel 2 van de serie behandelt hoe je kunt werken aan het verbeteren van je IQ en SQ.

Waarom zijn beide dimensies belangrijk in sales? IQ zegt iets over conceptueel denkvermogen en het in staat zijn een ‘knowlegde broker’ te zijn voor de klant. Opvallend is dat beide dimensies rekbaar zijn. IQ is volgens Willem Verbeke een meer rekbaar begrip dan we veelal aangenomen hebben. Je kunt je IQ vergroten door te sporten, hard te werken en goed te eten zoals goede vetten, noten etc. Daarbij verwacht Professor Willem Verbeke dat er binnen enkele jaren supplementen op de markt komen, die bijdrage aan het verbeteren van een IQ.

Er zijn verschillende soorten van IQ. Muzikaal IQ, verbaal IQ, snelheid in abstracte vragen etc. De kracht van het leven zit in, dat je weet wat je wel en niet kunt! Ken je talenten. Dan kun je ook keuzes maken in het leven.

SQ bestaat uit 2 dimensies:

  • Theory of mind

Wat mensen zeggen heeft een bedoeling. Je wilt immers iets bereiken met mensen als je iets tegen ze zegt toch? Heb jij een hoog SQ? Dan weet jij wat er achter de woorden zit. Ben je iemand met een laag SQ, dan neem jij het heel letterlijk wat er wordt gezegd.

  • Empathie – Aanvoelen wat de ander voelt

Spiegelneuronen maken je empathisch en helpen je om andere mensen te begrijpen. Ze helpen jouw hersenen om te begrijpen wat de ander voelt.  Je beweegt als het ware met hen mee. Ze helpen je te begrijpen wat de ander voelt, denkt of doet. Tegelijkertijd weet jij wel het onderscheid te maken dat die gevoelens bij de ander thuis horen.

IQ en SQ zijn biologisch en kun je beïnvloeden met hormonen, zoals bijvoorbeeld oxytocine. Interessant? Lees in deel 2 over het beïnvloeden ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *