Commerciële gesprekken openen is echt een vak apart
Commerciële gesprekken openen is echt een vak apart
/ Geschreven door Ruth Kremer
Commerciële gesprekken openen is echt een vak apart

Junior Accountmanager

Commerciële gesprekken openen is een vak op zich en wordt dikwijls onderschat. Veel verkopers hebben dan ook angst om een gesprek te openen en dit leidt niet alleen tot ineffectief gedrag, maar uiteindelijk ook voor minder verkopen. Je gaat bijvoorbeeld het schap opruimen of met ander verkooppersoneel een praatje maken waardoor je focus verliest op de klant. Het is dan ook belangrijk dat je alle excuses elimineert om iemand niet te benaderen.

Klanten aanspreken zonder vooroordeel

Hoe meer mensen je benadert hoe meer succesvol je zult zijn en hoe meer je uiteindelijk zult verkopen. Prent jezelf dat in, stap uit je comfortzone en werk aan die openingsangst zodat je open staat voor iedere klant in de shop.

“Deze klant zal wel geen geld hebben” Heb jij vast wel eens gedacht wanneer een klant jouw shop betrad. Van nature neigen we naar stemmen in ons hoofd die negatief zijn. Binnen de verkoop is het belangrijk dat je deze gedachten opzij kunt zetten en zonder vooroordeel begint. Probeer blanco te zijn en als een journalist informatie te achterhalen door middel van de juiste vraagstelling, maar start nooit met een negatief vooroordeel het gesprek. Dat voorkomt verkeerde aannames.

Een goede opening

Dan de vraag op zich. Waar open je mee? Het ‘Kan ik u helpen?’ kennen we natuurlijk wel. Maar dat is een vraag die eigenlijk niet meer mag. Met achterhaalde openingen kom je er niet meer. Wees creatief en bedenk een aantal openingen die je zou kunnen inzetten. Zorg uiteraard wel voor een open vraag. Bijvoorbeeld;

Wat brengt u in onze winkel?
Ik zie dat u naar de Huawei … kijkt, wat spreekt u het meest aan in dit toestel?
Klopt het dat u …?
Wat vindt u van dit product?
Met welk paar sneakers gaan we uw outfit helemaal compleet maken?

Commerciële gesprekken openen leer je bij CatchYourTalent

Het gesprek goed kunnen openen is slechts het begin, want hoe pak je verder door in het bepalen van de klantbehoefte, het stellen van de juiste vragen en uiteindelijk sluiten van de deal? Dit en meer leer je binnen onze Masterclass Sales & Accountmanagement. Het gesprek openen, jezelf pitchen en het bepalen van de klantbehoefte komt in ieder geval uitgebreid aan bod tijdens de sessie ‘pitching & het bepalen van de klantbehoefte’ op woensdag 13 maart. Iets voor jou? Klik op de link en schrijf je in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *