Ben jij die vervelende man met dubbele tong op een Netwerkevent?
Ben jij die vervelende man met dubbele tong op een Netwerkevent?
/ Geschreven door Ruth Kremer
Ben jij die vervelende man met dubbele tong op een Netwerkevent?

Netwerken. Hoe moeilijk kan het zijn? Vergis je niet, netwerken kan nog knap lastig zijn. Want hoe kun je het beste informatie onthouden, welke zaken zijn belangrijk, combineer je het met online en hoe werk je deze informatie nu effectief uit na bijvoorbeeld een netwerkevent?Netwerken

Mindset

Die angst om vreemden aan te spreken moet je volledig overboord gooien. Maak jezelf gewoon wijs dat iedereen op het event alleen is. Alleen staat in deze even gelijk aan eenzaam. En wat is het ook alweer met eenzame mensen? Juist. Die willen contact en vinden het fijn om aangesproken worden. Wanneer je dat in gedachten houdt voelt de drempel om een vreemde aan te spreken direct een stuk lager.

Voorbereiding en zakelijke profilering

Natuurlijk hoeven wij je niet te vertellen dat je jezelf zakelijk presenteert wanneer je naar een netwerkevent gaat. Denk om je kledingkeuze en zorg dat je er representatief uit ziet. Verder is een netwerkevent natuurlijk geen vrijbrief om je tegoed te doen aan (teveel) alcohol. Natuurlijk is een biertje geoorloofd, maar het laatste dat je wilt is dat mensen je onthouden als ‘die vervelende man met dubbele tong’. Daarnaast zorgt alcohol voor een verminderd concentratievermogen waardoor je dus minder goed informatie kunt onthouden.

Stel SMART doelstellingen

Allereerst is het belangrijk dat je weet waarvoor je het doet en wat je wil bereiken. Om effectief te netwerken is het belangrijk dat je een duidelijk doel voor ogen hebt en dat je hier ook een getal aan hangt. Bijvoorbeeld:

“Het netwerkevent is voor mij geslaagd wanneer ik 35 potentiële klanten heb gespreken. Of ik wil 5 concurrenten hebben bestudeerd.”

Kom alleen

Het is effectiever om in je eentje naar een netwerkevent te gaan. Wanneer je samen met collega’s bent ben je eerder geneigd om ook bij die collega’s te blijven en stap je vaak niet uit je comfortzone.

Contact maken en het gesprek

Houd vooral je doelstellingen scherp ook tijdens het gesprek. Stel open vragen en zoek de gemeenschappelijkheid. Merk je dat iemand niet in je doelgroep past rond het gesprek dan op een nette manier af. Wees niet bang om het gesprek af te ronden. Je komt niet voor de gezelligheid maar hebt een duidelijk doel.

Het is best lastig om alle informatie te onthouden tijdens een netwerkevent. Door een hogere concentratie, herhaling, actief waarnemen en visualisatie kun je je geheugen al veel effectiever gebruiken en kun je dus ook beter onthouden. Alcohol kun je dan ook beter niet nemen omdat het je concentratie naar beneden haalt. Zorg voor een leeg hoofd, een duidelijk doel en probeer problemen van de dag niet mee te nemen. Noteer eventueel op visitekaartjes relevante informatie of connect direct met elkaar op LinkedIn.

Doelen behaald?

Heb je je doelen gehaald? Dan heb je het recht verdiend om naar huis te gaan. Netwerken is onderdeel van je werk en wanneer het doel behaald is ga dan ook gewoon naar huis om te genieten van vrije tijd. Volg wel de leads binnen 48 uur op of werk dit direct thuis uit dan zit de informatie nog vers in het geheugen. Voeg je achteraf connecties toe via LinkedIn, doe dit dan altijd met een persoonlijke boodschap.

 

Ook leren hoe je effectief kunt netwerken? Vol dan onze Masterclass Sales & Accountmanagement!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *