7 Tips om jouw doelen te behalen (ook voor succesafdwingers)
7 Tips om jouw doelen te behalen (ook voor succesafdwingers)
/ Geschreven door Ruth Kremer
7 Tips om jouw doelen te behalen (ook voor succesafdwingers)

Doelen halen in 2019En zomaar ineens is het nieuwe jaar gestart en zitten we weer volop in de werkende wereld. Doelen worden gesteld, goede voornemens komen op tafel en we beginnen vaak het jaar vol frisse moed. We gaan met ideeën aan de slag en stellen groeidoelen op; beste verkoper, hoogste kwartaalomzet, afvallen of stoppen met roken. En vaak zijn we ergens ter hoogte van Q3 volledig van onze doelen afgestapt… Tenzij je verder leest en onze ‘7 tips om jouw doelen te behalen’ ter harte neemt…

Vooropgesteld is het zo dat de meeste dingen in het leven je niet komen aanwaaien. Accepteer dus dat je voor het behalen van doelen zult moeten werken. Of ze nu werk-gerelateerd of op persoonlijk vlak zijn. Natuurlijk zijn er ook diegenen die ‘succes afdwingen’ maar het ‘afdwingen’ van 10 kg gewichtsverlies zonder een stapje extra te doen (sporten of gezonder eten) zal slechts in uitzonderlijke gevallen lukken. Gaan we niet op bouwen dus;)

 1. De balans opmaken en het waarom?
  Vooruitgang boeken is alleen mogelijk wanneer je weet waar je nu staat en waarom je een bepaald doel voor ogen hebt. Dus start allereerst met het opmaken van de balans zodat je een duidelijk uitgangspunt hebt voor het bereiken van je doelen.doelen halen
 2. Maak jouw doelen indien mogelijk SMART
  Komt ook hier weer dat SMART begrip naar boven. Ja sorry. En toch is het raadzaam om jouw doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden te maken. En in sommige gevallen ook SMARTER waarbij je ecologisch en relevant nog kunt toevoegen. Wel is het zo dat je niet moet stuk lopen op SMART want sommige doelen zijn gewoonweg moeilijk meetbaar(bijvoorbeeld veiligheid, geluk, leefbaarheid).
 3. Go public!
  Je hoort het goed. Zoek het publiek op. We kennen allemaal het begrip sociale druk en dat wordt vaak in negatieve zin geïnterpreteerd. Bij het behalen van doelen kun je dit juist voor je laten werken. Wanneer je jouw doelen kenbaar maakt aan belangrijke mensen in jouw omgeving, dan kun je er de donder op zeggen dat er regelmatig wordt gevraagd hoe het gaat met goede voornemens. Et voilà, sociale druk wordt positief uitgeoefend vanuit je omgeving. Ons brein vindt het namelijk niet leuk wanneer ergens naar wordt gevraagd en we geen vooruitgang hebben geboekt. Dat voelt dan ergens toch als falen. Dus jouw doelen bekend maken helpt!
 4. Maak een systeem en reflecteer
  Zonde toch wanneer je er een jaar later achter komt dat er vrij weinig tot niets van jouw doelen terecht is gekomen? Zorg dat je een systeem hebt waarbij je ook rekening houdt met valkuilen en verleidingen. Wat ga je doen wanneer je in verleiding wordt gebracht? Heb je een back-up? Stel je merkt na het eerste kwartaal dat jouw salesresultaten nog steeds op hetzelfde niveau zitten? Stel dan mini-doelen per dag op en reflecteer even dagelijks op het resultaat tot je een goede aanpak hebt gevonden.
 5. Varieer Inspanning en ontspanning
  Ontspannen bij de opzet van een eigen bedrijf? Oh jazeker. Doelen bereik je namelijk niet door alleen nog maar in de hyperfocusmodus te zijn en alles wat eromheen hangt te vergeten. Je wordt namelijk niet fitter wanneer je iedere dag urenlang in de sportschool rondloopt of wanneer je bij het opzetten van een eigen bedrijf van ochtend vroeg tot avonds laat door buffelt. Natuurlijk zullen er dagen zijn dat je lekker in een hyperfocus zaken afrond en doorgaat maar er moeten ook ontspanningsmomenten zijn. Spieren hebben herstel nodig en onze hersens en energie natuurlijk ook.
 6. Zes op de dobbelsteen
  Je kunt niet altijd zes gooien (M. Korver). Accepteer dat het niet altijd 100% is en blijf toch gemotiveerd om door te pakken. Zelfs wanneer jouw collega wederom voor het 2e kwartaal met de winst naar huis gaat. Accepteer en neem je verlies en vind de motivatie om door te gaan. Alleen losers haken af. Dat laatste is niet waar natuurlijk, maar het klinkt wel goed ter motivatie toch?
 7. Zelfbinding door verplichtingsmiddelen
  Of in ‘gewone mensentaal’: Creëer een stok achter de deur. Ofwel middelen inzetten om jezelf te verplichten je te binden aan doelen. De bekende Franse schrijver Victor Hugo (Les Misérables en De klokkenluider van de Notre-Dame) zette een krachtig bindmiddel in om ervoor te zorgen dat zijn boek op tijd af zou komen. Hugo droeg zijn bediende op om al zijn kleren te verstoppen zodat hij geen excuus meer had om te schrijven. Hij kon immers zonder kleren de straat niet op en dat had een positief effect op het gestelde doel; hij maakte zijn boek nog voor de deadline af. Poedelnaakt dat dan weer wel. Hedendaagse voorbeelden; Sluit je internet thuis af zodat je niet kunt gaan surfen, koop geen koek snoep en chips wanneer je wilt afvallen, geef je autosleutels aan een huisgenoot wanneer je meer wilt gaan fietsen of neem een hond. Ook een prima bindmiddel om juist wel de straat op te gaan om meer beweging te krijgen. Investeren in ontwikkeling helpt ook, want zodra je eenmaal je portemonnee hebt getrokken ben je Nederlands genoeg om ook het betaalde goed (of de training) te innen.

Tot slot zijn er nog zoveel andere tips die zijn toe te passen bij het halen van doelen; geloof in jezelf, zoek gelijkgestemden en blijf vooral ook lachen maar dan moeten we er toch een boek over gaan schrijven en dat is nu juist niet het doel van dit jaar. Nog meer ambitieuze studenten kennis laten maken met CatchYourTalent en nog meer studenten laten afstuderen aan onze Academytrainingen en Masterclass Sales & Accountmanagement zeker wel!

Is jouw doel voor 2019 ontwikkelen op commercieel gebied? Meld je dan vandaag nog aan voor de Masterclass Sales & Accountmanagement of bel CatchYourTalent eens voor commerciële carrièremogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *