6 Tips voor het schrijven van een succesvolle motivatiebrief
6 Tips voor het schrijven van een succesvolle motivatiebrief
/ Geschreven door Ruth Kremer
6 Tips voor het schrijven van een succesvolle motivatiebrief

Ben jij aan het solliciteren voor een startersfunctie, traineeship, bijbaan of stage? Vraag jij je weleens af waarom jij niet wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek? Neem dan eens je motivatiebrief/ e-mail onder de loep!

Met de volgende 6 tips schrijf jij een succesvolle motivatiebrief:

 1. Weet aan WIE je de brief schrijft
  Per functiegebied zal men andere behoeftes hebben tijdens het lezen van jouw motivatie. Een recruiter checkt of de harde functie eisen terug te vinden zijn en een Sales Manager gaat sneller af op ‘onderbuik’ gevoel; zal hij of zij passen in mijn team en resultaat behalen?
  Wanneer je solliciteert is het niet verkeerd om er vooraf een telefoontje aan te wagen! Bel het bedrijf op en vraag aan wie je de brief kunt richten. Ook via LinkedIn kun je vaak veel info vinden over de verantwoordelijke personen van de afdeling(en) binnen de organisatie.
 2. Wees concreet
  Leg een sterke verbinding tussen de functieomschrijving (wat zij zoeken) en jouw kwaliteiten (wat jij te bieden hebt). Het is geen simpele opsomming van je CV, maar werkt aanvullend. Geef in je brief net dat stukje extra verdieping (niet teveel) van jouw succesfactor, waardoor men getriggerd wordt om het gesprek met jou aan te gaan! Vertel bijvoorbeeld kort over levensbepalende keuzes (positief of negatief). Bijv. als jij je studie niet hebt afgerond… dan is het heel sterk om deze keuze te motiveren. Hiermee laat jij bewust zien wat jou er toe heeft gedreven te stoppen en weerleg je het feit dat je zomaar hebt opgegeven en geen doorzetter bent.
 1. Bewijs!
  Toon aan waar jouw interesse vandaan komt voor de functie en waarom jij dé kandidaat voor het bedrijf bent. Dit doe je door bewijzen uit eerdere ervaringen te delen. Dit kan vanuit je studie, bijbaan, sport of andere (neven)activiteiten. Welke successen/resultaten heb jij behaald? Wat waren jouw sterke kwaliteiten? Waar haal jij passie & plezier uit?
 2. Authentiek
  Voeg persoonlijkheid toe aan je brief. Niets is zo voorspelbaar als de gemiddelde motivatiebrief. Zorg daarom dat jij je weet te onderscheiden! Voeg sfeer, flair, passie, humor en/of enthousiasme toe.
 3. Toon ambitie, maar overdrijf niet
  Een veel gemaakte fout is dat starters té graag hun ambitie willen laten zien. Hierdoor loop je al gauw voorbij aan het heden (de functie waar je nu op de solliciteert) en ben je alleen maar bezig met de toekomst. Terwijl het bedrijf  jou juist wil aannemen voor de functie van NU. Het creëren van lange termijn commitment is hierbij ook essentieel.
 4. Check – check – dubbel check
  Lees je brief meerdere malen en controleer de zinsopbouw en elimineer spelfouten. Vraag iemand uit je netwerk om het een keer door te lezen voor een dubbele check.

EXTRA TIP: Social Media sites representatief en/of afgeschermd! Realiseer je dat werkgevers deze sites bezoeken, voordat je bij hen op gesprek komt. Zorg er o.a. voor dat jouw Linkedin profiel overeenkomt met je CV!

Wil jij feedback op een door jou geschreven motivatiebrief? Of wil jij extra oefeningen ontvangen voor het schrijven van een overtuigende brief? Mail voor meer info naar; d.zijlstra@catchyourtalent.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *