5 tips om via hormonen jouw succes te vergroten
5 tips om via hormonen jouw succes te vergroten
/ Geschreven door Ruth Kremer
5 tips om via hormonen jouw succes te vergroten

Wist jij dat je door middel van het managen van je hormoonspiegel, jouw succes kunt vergroten?  Hormonen zijn van invloed op jouw Sales resultaten. Grofweg zijn er 3 belangrijke hormonen die bij een verkoper een rol spelen: Cortisol, Testosteron en Oxytocine. Cortisol wordt aangemaakt onder invloed van stress of spanning en maakt je onzeker en bang om fouten te maken. Testosteron is hier de tegenhanger van en zorgt dat je daadkrachtig bent en zelfverzekerd. Met de aanmaak van testosteron verlaag je het Cortisol gehalte. Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, vergroot je empathisch vermogen, waardoor je je beter in kan leven in de klant.

Door je hiervan bewust te zijn, kun jij jouw voordeel hiermee doen.

Hierbij 5 tips die je direct in de praktijk kunt toepassen in jouw Sales functie:

1. Raak mensen bewust aan

We weten hoe belangrijk het is om een goede handdruk te geven. Het geven van een zelfverzekerde handdruk bepaalt de eerste indruk, maar het doet nog veel meer! Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen die een handdruk hebben gehad, allemaal een flyer aannemen die hen 50 meter verderop wordt aangeboden. Mensen die geen handdruk hebben gehad, pakken de flyer veel minder vaak aan. Door je gesprekspartner aan te raken maakt deze Oxytocine aan. Onder invloed van dit hormoon hebben mensen  meer vertrouwen in elkaar en praat men makkelijker.

2. Zet verkoopangst om in de wil om te winnen

Vanzelfsprekend is een goede lichaamsverzorging en prettige geur belangrijk in een representatieve functie. Echter, geur doet ook meer met jou als verkoper, blijkt uit recentelijk onderzoek. Mensen die een shirt aankrijgen van iemand die bang is geweest, worden zelf ook bang. Verkoopangst is funest voor jou als verkoper. Vermijd dus angstige mensen in je omgeving voordat je in gesprek gaat met jouw klant! Het gehalte testosteron is bij voetballers het hoogst voor de wedstrijd begint. Onder invloed van testosteron heb je de wil om te winnen en die competitie is verslavend. Haal je (quick) wins, dan maak je testosteron aan en krijg je vleugels. Het werkt als het ware als een vliegwiel.

3. Maak oogcontact

Uiteraard is het maken van oogcontact onmisbaar voor een goed gevoel bij je gesprekspartner. Iemand die schichtig kijkt, verkoopt minder, dat is wetenschappelijk bewezen. Wees je hiervan bewust! Ook jij zal deze fout nog wel eens maken. Ben je onzeker of zenuwachtig maak oogcontact en stuur je hormoonspiegel de juiste kant op.

4. Sport regelmatig

Door regelmatig te sporten en daarmee inspanning en rust goed af te wisselen, stimuleer je de aanmaak van testosteron. Bovendien kom je lekkerder in je vel te zitten en straal je daardoor meer zelfvertrouwen uit. Pas hierbij  op dat zelfvertrouwen niet overgaat in arrogantie! Sport je overdag buiten, dan maak je tevens vitamine D aan, en dat heeft ook weer een gunstige invloed op de aanmaak van testosteron.

5. Let op met je voeding

Goede voeding is uiteraard belangrijk om fit en alert te blijven. Het eten van gezonde vetten (onverzadigd vet) stimuleert bovendien de aanmaak van testosteron. Wist je dat na het eten van een hamburger jouw IQ met 30% daalt?

Wij zijn ons ervan bewust dat de aanmaak van hormonen en de werking daarvan zeer complex proces is, dat wij hier simplistisch weergeven. Toch zijn de zaken die hier genoemd worden wetenschappelijk onderbouwd! Wil je hier meer over weten? Op 20 mei organiseren wij de workshop: “De kracht van zelfvertrouwen in Sales” Voor meer informatie kijk hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *