5 Tips voor optimaal klantcontact via je LinkedIn-profiel
5 Tips voor optimaal klantcontact via je LinkedIn-profiel
/ Geschreven door Ruth Kremer
5 Tips voor optimaal klantcontact via je LinkedIn-profiel

Als sales talent heb je een mooie voorsprong in je commerciële job. Social media is iets waarmee de huidige generatie sales talenten mee zijn opgegroeid. Voor jou is kennis hiervan misschien vanzelfsprekend, maar je weet zoveel meer dan de generatie boven je! Dit geeft je als starter een enorme toegevoegde waarde voor een bedrijf.

We zien dat “dinosaurussen” (zoals een van de trainers van Professional Capital de oudere werkende generatie binnen een organisatie steevast noemt) die al lange tijd binnen de sales actief zijn, niet makkelijk kunnen omschakelen naar een social media cultuur. Angst en onduidelijkheid spelen hier een rol: “LinkedIn mag niet binnen ons bedrijf”, “de concurrenten lopen weg met ONZE kennis”,  “ik heb daar allemaal geen tijd voor” enz.

Momenteel is LinkedIn het meest effectief in business. Facebook rukt echter ook op. Het eindshot van o.a. de nieuwe commercial van McDonalds al gezien (“Like us on facebook”)? Een eerste stap die je nu kunt doen is de kennis die je hebt koppelen aan LinkedIn. Stel je voor: jij bent  account manager van een koffiemerk. Er komt een potentiële klant op jouw LinkedIn profiel: Hoe richt je je profiel zo in dat je hier business uit kan halen?

Hier volgen 5 Tips om je LinkedIn-profiel in te richten voor optimaal klantencontact

 • Tip 1: Zorg voor een pakkende headline
  Begin met een professionele headline, bijvoorbeeld:
  [Jouw naam] – Account manager @ ILikeCoffee – Fresh coffee for successful companies
 • Tip 2: Wat heb jij te bieden?
  Richt een samenvatting in volgens de volgende volgorde:   

–          Wat kan IK voor je betekenen (UNIEK), want: Companies don’t buy, people do (prof. Willem Verbeke): je persoonlijke kwaliteiten laten zien is belangrijk. Jij verkoopt niet alleen een dienst maar ook jezelf. Veel startende account managers zijn hier bescheiden in, zien we.

–          Waarom kiezen voor ILikeCoffee? Als het bedrijf nog geen gezamenlijke samenvatting heeft opgesteld, stel voor dit te leiden! Of: Is er een company page waar je een samenvatting kan vinden?

–          “Voor meer advies over de beste koffie op het werk, kunt u contact met me opnemen op het tel nr … of het @ …” Interesse in koffiemachines? Neem contact met me op, dan stel ik u graag voor aan een van mijn collega’s met expertise op dit gebied die u kunt helpen.”

 • Tip 3: Zorg voor referenties: waarom kiezen tevreden klanten voor jou en jouw bedrijf?
  Vraag aanbevelingen van tevreden klanten. Wat vind jij overtuigender: iemand die zichzelf aanprijst, of een aanbeveling van iemand anders? Kijk uit voor het “wij van OMO bevelen OMO aan”-effect.
 • Tip 4: Toon je expertise!
  Wees de expert op je gebied: post updates, deel artikelen, discussieer mee in voor jouw business relevante groepen, hang interessante documenten in BOX net (Edit profile => more => get more applications). Voorbeeld van een update: “Uit onderzoek blijkt dat werknemers effectiever werken als ze de dag beginnen met een kop goede koffie. Voor het onderzoek kijk op: ….”.
 • Tip 5: Denk internationaal
  Is jouw bedrijf internationaal? Of nationaal? Verplaats jezelf in je bezoeker van je profiel. Zal je meer successen boeken met een Engelstalig of een Nederlandstalig profiel? Bekijk ook de opties om je LinkedIn profiel in meerdere talen in te richten.

Als jonge sales professional ben je van enorme waarde. Binnen veel organisaties zien we dat er advies nodig is om met de nieuwe social media cultuur om te gaan. Je kunt op dit gebied enorm veel verschil maken.

Een eerste stap om tip 4 toe te passen? Neem deel in de discussie in de groep Professionals in Sales en Accountmanagement en geef je mening:

HOE KAN IK ALS YOUNG SALES PROFESSIONAL VERSCHIL MAKEN OP HET GEBIED VAN SOCIAL MEDIA?


Blog door Leanne Valom, general manager Professional Capital, 5 maart 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *