door: Marie-José van den Kommer
Via Twitter kwam ik een zeer interessant artikel tegen op HBR: Why leaders don’t Learn from Success. Hierin wordt het fenomeen geanalyseerd van bedrijven die een markt domineren en vervolgens in het verval raken. Hoe kan het dat de leiders die deze bedrijven succesvol maken de feeling kwijtraken?
Het blijkt in de praktijk zeer moeilijk te zijn om van successen te leren, zowel op organisatie nivo als op persoonlijk nivo. Door fouten te maken worden we op scherp gezet en in staat gesteld om te leren. Dit gegeven is niet nieuw, maar geeft wel aan waarom je al vroeg moet starten met het opdoen van relevante werkervaring. Door fouten te maken tijdens je studie, bouw je een voorsprong op voor je toekomstige carrière.
.
Wat gebeurt er als we succes hebben?
1. We kennen dat succes toe aan ons eigen functioneren, ons talent of de strategie die we gekozen hebben.
2. We worden zelfverzekerd en blijven de koers volgen
3. We gaan niet systematisch op zoek wat de oorzaken van het succes zijn. We worden niet aangezet om kennis te vergroten of veronderstellingen bij te stellen.
Zo werkt het ook op het gebied van sport. Grappig detail, als we succes van anderen beoordelen, doen we het tegenovergestelde. We kennen een groot deel van het succes van anderen toe aan omgevingsfactoren of toeval en minder aan persoonlijke kwaliteiten.
Fouten maken verhoogt onze prestaties
Als we fouten maken, werkt dit mechanisme tegenovergesteld. We worden kritisch, analytisch, creatief, staan open om te leren, gaan op zoek naar informatie en gaan harder werken.
Bij CatchYourTalent zijn wij ons bewust van deze werking. We gaan zelfs een stap verder. De echte talenten komen boven drijven in een ‘crisis’ situatie.
Hoe opereer jij als je onder druk komt te staan? Als alles tegen zit, hoe ga jij dan te werk? Gooi je de handdoek in de ring? Zoek je een uitweg? Of ga je de uitdaging aan en wordt je creatief en ga je leren?
Deze informatie is voor ons heel belangrijk om je later succesvol te kunnen plaatsen op een sales functie bij een bedrijf. Het is juist deze informatie die ons onderscheidende vermogen bepaalt.
– Wij kennen onze talenten in de praktijk en in de training.
– Wij weten hoe ze presteren en in welk tempo zij zich ontwikkelen.
– Maar de belangrijkste informatie halen wij uit de moeilijke momenten, de momenten waarop alles tegen lijkt te zitten. Dan komen jouw kwaliteiten en valkuilen het beste aan het licht. Daar kan geen assessment of psychologische test aan tippen.
Met jou leren we graag van fouten om TOP te worden.
Spreekt deze aanpak jou aan? Kijk of de MasterClass Sales & Account Management wat voor jou is.
Wat heb jij van jouw fouten geleerd?