Wie maakt me los!? 10 verkooptips voor Koningsdag
Wie maakt me los!? 10 verkooptips voor Koningsdag
/ Geschreven door Ruth Kremer
Wie maakt me los!? 10 verkooptips voor Koningsdag

Wie maakt me los!? Dat roepen we massaal op Koningsdag. Heel Nederland ruimt op en probeert op dit grootste Nationale verkoopevenement ’troep’ uit huis te verkopen om een leuk zakcentje te verdienen. CatchYourTalent geeft je 10 verkooptips voor Koningsdag om je handel snel te verkopen.

10 verkooptips voor Koningsdag:

 1. Assortiment
  Waar vroeger een goede plek nog key was voor succesvol verkopen is het assortiment nu wel de onbetwiste nummer 1. Natuurlijk wil je van die oude troep af, maar toch even het advies om vooral heel kritisch door de verkoopwaar te lopen. Met een goed assortiment ben je sneller uitverkocht en heb je een mooi budget om je te mengen in het feestgedruis. Wat verkopen we vooral NIET; vergeelde knuffels of kinderspeelgoed die zo van oma’s zolder komt, verwassen kleding, gsm’s, oud bestek en gebruikte verouderde keukenapparatuur. Let op kwaliteit en merken, want dat verkoopt zichzelf. Retro en vintage interieuritems zijn tegenwoordig weer erg hot. Dus die oude platenspelers, bloemschilderijen of oude kastjes en plantentafeltjes ben je zo kwijt!
 2. Goede plek
  Maar wat is dan een goede plek om je waar te verkopen? Een centrale (zonnige!) plek waar veel mensen voorbij komen.  Tegenwoordig wordt dit goed geregeld door de gemeente; je kunt zo je stand opzetten aan de verkooproute. Maar wees er wel snel bij want de beste plekken worden vaak dagen van tevoren al bezet gehouden.
 3. Opvallende stand
  Zorg voor een originele en opvallende stand. Ludieke presentaties zorgen vanzelf voor mond-tot-mond reclame. Denk aan vlaggetjes, opvallende kleding, ballonnen, muziek en presenteer het pronkstuk van jouw waren hoger dan de rest. Wees daarnaast ook onderscheidend en kies bijvoorbeeld voor een totaal andere kleur dan oranje;). Denk tot slot ook aan het lokken van publiek; hang bordjes op en maak pijlen met stoepkrijt dan weet men je vanzelf te vinden.
 4. Publiek trekt publiek
  Zien we andere mensen dan zal het wel goed zijn. Zorg dat het lekker druk is bij jouw stand want publiek trekt publiek. Bedenkt een goede actie (geef iets weg!) zet muziek aan en ga lekker het gesprek aan zodat bezoekers langer bij jouw stand blijven plakken.
 5. Overzichtelijke presentatie en ronde prijzen
  Leg niet alles door elkaar maar presenteer je waar overzichtelijk. Op deze manier kan men gemakkelijk zien wat je in de aanbieding hebt en kun je veel beter als klant ‘screenen’. Of je wel of geen (ronde) prijzen noemt is aan jou. Bij goedkope items (en items voor kinderen) kun je best een bordje maken 1=2 euro, 2=3 euro etc. Kinderen vragen niet zo snel om de prijs en zijn zo eerder geneigd bij papa of mama wat euro’s te halen.
 6. Zichtbaarheid en behoefte bepalen
  Zorg dat je zelf ook goed zichtbaar aanwezig bent als verkoper. Ga niet verdekt achter je koopwaar zitten, maar zorg ervoor dat mensen je zien en je gemakkelijk aangesproken kunt worden. Wees origineel in je openingsvraag (ziet u iets leuks? wat brengt u naar mijn stand?) en bepaal vervolgens de behoefte van de klant door het gesprek aan te gaan.
 7. Het verhaal achter je spullen
  Persoonlijke ervaringen delen werkt nog altijd! Vertel een goed verhaal over de spullen die je verkoopt. Jouw opa heeft dat prachtige schilderij zelf gemaakt of vertaal een product eigenschap in een voordeel voor de klant.
 8. Geef iets weg!
  Wanneer je iets weggeeft win je vertrouwen en sympathie van jouw publiek. Zoek natuurlijk wel iets uit met weinig waarde. Verkoop je vooral kinderspeelgoed, geef dan bijvoorbeeld gelukspoppetjes weg. Wordt absoluut gewaardeerd vooral bij het jongere publiek. Wanneer het einde van de dag nadert is dit ook een mooie verkooptechniek om nog net even van je laatste spullen af te komen. Je kunt dan ook de waren van je kleedje weggeven wanneer je niet meer thuis met de troep wilt zitten. Scheelt immers weer een ritje naar de kringloop of afvalbak.
 9. Cross-Selling of bijverkoop
  Ook op de Koningsdag markt kun je aan cross-selling of bijverkoop doen natuurlijk. Bij een broodje verkoop je gemakkelijk een blikje drinken, bij een kinderwagen een pop, en als de man iets koopt, heb je vast ook iets voor de vrouw.
 10. Vraag om de order
  Om de order vragen is iets dat veel onervaren kleedjes verkopers niet zullen doen. Het is immers een drempel. Wij adviseren je dringend om gewoon om de order te vragen omdat je gewoonweg veel meer zult verkopen. En dat kan al heel simpel;

  1. Neemt u het mee? (en voor cross-selling; de houder er ook bij doen?)
  2. Wil je de blauwe of de rode auto?
  3. Wilt u de lamp vanavond nog ophangen?

Dit waren onze 10 verkooptips voor Koningsdag. Heel veel succes met verkopen!! En heb je zelf nog een geniale tip? Laat natuurlijk even je reactie achter!
Verkooptips Koningsdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *